Grensgebieden Frankrijk en Nederland worden rood: wat met grensarbeiders?

17.09.2020

We signaleerden het vorige week al: volgens onze informatie zou Noord-Frankrijk door de FOD Buitenlandse zaken op rood gezet worden. Onze informatie bleek, met een week uitstel, correct. Vanaf morgen, vrijdag 18/9, 16 u zijn Noord-Frankrijk en ook Zuid-Nederland rood. Maar wat met grensarbeiders? Geldt voor hen ook een reisverbod en/of quarantaineverplichting? Zijn er verplichtingen voor de werkgever? Fevia kaartte dit op verschillende fora aan.  Het antwoord is duidelijk: de kleuren zijn niet van toepassing op grensarbeiders, een attest van de werkgever is wel nodig.

Het aantal mensen dat positief testen op COVID19 stijgt in bepaalde zones in Europa, zo ook in een aantal zones aan de grens, zoals Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. De FOD Buitenlandse Zaken duidt daardoor Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland aan als rode zone. Voor een rode zone geldt een reisverbod, een quarantaineverplichting en een verplichtte test. Maar geldt dit ook voor grensarbeiders?

Het antwoord is duidelijk: de kleuren, bijhorende reisbeperkingen en bijhorende maatregelen zoals quarantaine en testing zijn niet van toepassing op de grensarbeiders. Ook de verplichting om een PLF in te vullen geldt niet voor grensarbeiders. Om een PLF te moeten invullen, moet de betrokken werknemer 48 uur in het buitenland verblijven en 48 uur in België. Een grensarbeider voldoet niet aan beide twee voorwaarden, en moet dus geen PLF invullen.

Het kabinet van de minister van Buitenlandse zaken geeft aan dat er van sluiting van de grenzen geen sprake is en zal zijn. Om toch problemen aan de grenzen te vermijden, is een attest van de werkgever nodig. Zo kan de grensarbeider aan de grens aantonen dat het wel degelijk om een essentiële verplaatsing gaat, met name een verplaatsing om van en naar het werk te gaan.

In onze vraag en antwoord lees je als Fevia-lid meer informatie.