Impact omikron: ziekteverzuim nadert 10%

24.01.2022

De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de hele voedselketen verder onder druk te zetten. Om de situatie ter plaatse te leren kennen en de aanpak, indien nodig, snel te kunnen aanpassen, vragen wij je om tijdelijk een korte wekelijkse enquête in te vullen. Ontdek de resultaten van de tweede enquête, die informatie geven over de week van 24 januari.

Het is duidelijk dat het bedrijfsleven in veel bedrijven steeds meer onder druk komt te staan. Volgens onze enquête is het gemiddelde ziekteverzuim in voedingsbedrijven gestegen van 8,4% tot 9,4%. In 4 van de 5 bedrijven is ten minste 5% van de werknemers afwezig en in 45% van de bedrijven bedraagt dit percentage meer dan 10%.

Wat de organisatie van het werk betreft, moeten de bedrijven hun planning regelmatig aanpassen en vertrouwen op de veerkracht van hun Food Heroes. Om hen te ondersteunen, maken veel bedrijven gebruik van uitzendkrachten. Maar ook dit is niet gemakkelijk. Enerzijds is er van langs alle kanten vraag naar uitzendbureaus, waardoor zij moeite hebben om aan de vraag te voldoen. Anderzijds zijn de afwezige werknemers heel vaak gekwalificeerde werknemers die moeilijk te vervangen zijn. Dit toont aan dat nieuwe flexibiliteitsmaatregelen nodig zijn waardoor bedrijven eigen personeel extra kunnen inzetten (via overuren, het inzetten van werknemers in tijdskrediet, swt of op pensioen) alsook bijkomende flexibiliteit om extra medewerkers in te zetten.

Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de productie. Het gemiddelde negatieve effect stijgt van 8,8% tot 10,4%. Concreet betekent dit dat sommige productie- of verpakkingslijnen moeten worden stilgelegd wegens een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Sommige bedrijven kunnen daarom niet meer aan al hun klanten leveren of moeten de aan elk van hen geleverde hoeveelheid verminderen.

De geschatte extra kosten in verband met Covid-19 blijven stabiel (gemiddeld 5,4% van de wekelijkse omzet). Deze omvatten de aankoop van beschermende uitrusting, tests en gewaarborgd loon in geval van ziekte. Wat dit laatste betreft, werd ons verteld dat artsen bij het opstellen van het bewijs van arbeidsongeschiktheid niet altijd het juiste onderscheid maken tussen ziekte en quarantaine. De behandeling is niet hetzelfde, aangezien in het geval van een zieke werknemer de kosten door de werkgever worden gedragen, terwijl in het geval van een werknemer die geen symptomen vertoont maar toch positief is, de werknemer in quarantaine wordt geplaatst met tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht van de RVA.  Dit is niet onbelangrijk wanneer uit de enquête blijkt dat een derde van de afwezigheden te wijten is aan quarantaine.

Wat zijn de vooruitzichten? Helaas is er geen onmiddellijke verbetering in zicht. De situatie blijft verslechteren voor 7 op de 10 bedrijven en steeds meer voedingsbedrijven naderen een kritieke drempel. Ook de druk op de werknemers neemt toe. Het is dan ook van essentieel belang dat zo snel mogelijk noodmaatregelen kunnen worden genomen om enerzijds de voedselvoorziening te blijven garanderen en anderzijds om onze dappere Food Heroes te ontlasten.

De gedetailleerde resultaten van de enquête kan je hier vinden.

Om de evolutie van de situatie ter plaatste te kunnen blijven volgen, nodigen wij je uit om elke week onze enquête in te vullen.