Lang zal ze leven… toekomstperspectief voor onze industrie?

25.04.2024

Geen welvaart zonder bloeiende industrie. Vorige maand vond de eerste Vlaamse Industrietop plaats, de apotheose van het Industrieforum dat vier jaar geleden in het leven werd geroepen. De Vlaamse regering en de vier grootste industriefederaties sloegen de handen in elkaar om de juiste omstandigheden te creëren voor de industrie van vandaag én morgen. Lang zal ze leven…

De motor van onze welvaart

Hoe goed ken jij onze Vlaamse industrie? Wij stellen je graag voor aan de drijvende kracht van onze economie, een productieve factor in onze staatskas en een actieve werkgever in België. Hoog tijd om haar wat beter te leren kennen aan de hand van enkele kerncijfers: 

  • Goed voor een kwart van alle jobs 
  • Vertegenwoordigt de helft van alle export
  • Staat voor 16,6% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen
  • Meer dan 5 miljard investeringen in onderzoek & ontwikkeling

Kortom, ze heeft heel wat potentieel en verdient niet voor niks de bijnaam ‘de motor van onze welvaart’. Laten we onze motor goed onderhouden en naar waarde schatten!

Onze Vlaamse industrie, da’s iets om trots op te zijn!

Obstakels op de weg

Helaas heeft onze industrie het de laatste jaren zwaar te verduren. Opeenvolgende crisissen, hoge loon- en energiekosten, stagnerende productiviteit en een tekort aan arbeidskrachten zetten de competitiviteit van onze bedrijven onder druk. De alarmbel klinkt luid en duidelijk: investeer in een bloeiende industrie en garandeer zo onze toekomstige welvaart.

Een innovatieve industrie kijkt vooruit. Het kan en moet anders, want de industrie staat voor grote uitdagingen. Denk maar aan de dure grondstoffen die uit het buitenland moeten komen, hoge arbeidskosten en dure energie in vergelijking met omliggende landen, enzovoort.

Om zich duurzaam te kunnen ontwikkelen, is er nood aan een ambitieus industrieel beleid op lange termijn. Zowel de Vlaamse regering als de industriefederaties zijn het daarover eens, en om die boodschap kracht bij te zetten ondertekenden ze samen een Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie: “Gelukkig is er op alle niveaus sinds kort het besef dat we aan de duurzaamheidsagenda ook een industriële agenda moeten koppelen. Met het Toekomstpact dat we nu samen ondertekenen, leggen we een duidelijk pad vast voor een duurzame, performante en sterke industrie in Vlaanderen.” (Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering)

… in de gloria

Wil de industrie nog lang floreren, dan zal ze moeten inzetten op innovatie. We bouwen de toekomst van morgen met de bouwstenen van vandaag. En vandaag heeft onze industrie dringend nood aan een ambitieus beleid dat inzet op: concurrentiekracht, rechtszekerheid, innovatie, talent en energie. Zo krijgt ze alle kansen om in Vlaanderen verder te groeien richting duurzame welvaart.

Het toekomstpact is een samenwerking tussen politiek en industrie. “Een samenwerking met als doel onze bedrijven in Vlaanderen te blijven verankeren, ze het juiste kader te bieden om te blijven investeren, te blijven innoveren en zo duurzaam te blijven groeien. Daar varen we allen wel bij. We hopen dat we ook met een volgende Vlaamse regering hier volop op kunnen inzetten via het Industrieforum”, aldus Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen.

Wat geldt voor de Vlaamse industrie, is uiteraard ook van toepassing op de Waalse industrie. Ook in Wallonië kampen onze bedrijven met dezelfde maatschappelijke uitdagingen. Zal de Waalse regering haar verantwoordelijkheid opnemen en investeren in een bloeiende Waalse industrie? Dat is wat Fevia Wallonie en de andere Waalse industriefederaties vragen, en het staat ook in hun memorandum voor de volgende verkiezingen: creëer, naar het voorbeeld van het Industrieforum in Vlaanderen, een structureel platform voor permanent overleg tussen de Waalse regering, de industriefederaties en de UWE.

Laten we streven naar een toekomst met duurzame welvaart in het hele land! Zodat we over enkele jaren samen uit volle borst kunnen zingen: ‘lang zal ze leven in de gloria’.