Lutosa steunt voedselhulporganisaties en zoveel meer

04.01.2023

De vraag naar voedselhulp stijgt, terwijl het aantal schenkingen aan de Voedselbanken daalt. Een paradox waar voedingsbedrijven het tij kunnen keren. Zo heeft aardappelproducent Lutosa een structureel partnerschap met de Belgische Voedselbanken. Lieve Jans, Marketing Director: “In 2021 schonk Lutosa 228 ton producten aan de Voedselbanken. Daarnaast steunen we ook andere initiatieven. Via een samenwerkingsproject in Senegal willen we lokale boeren in volledige autonomie aardappelen laten kweken.”

 

Van schenkingen aan de Belgische Voedselbanken...

Lieve Jans: “In 2021 schonken we maar liefst 228 ton aan producten aan de Voedselbanken. De laatste jaren stonden onze kerstacties ook in het teken van schenkingen. We stuurden onze collega’s, klanten en partners een interactieve wenskaart op. Met elke klik op het kaartje konden zij een bijdrage leveren en gingen de producten rechtstreeks naar de Voedselbanken. Op het einde van het jaar organiseren we ook schenkacties met onze medewerkers. Vorig jaar doneerden we speelgoed en kleding aan een lokale kringloopwinkel en dit jaar doneren we voeding en verzorgingsproducten aan de lokale voedselbanken.”

Lutosa sponsort daarnaast ook goede doelen. “Een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet in de strijd tegen armoede of voor de gezondheid, kan voor evenementen bij ons terecht. Wij stellen namelijk ons frietkot ter beschikking. Het frietkot diende bijvoorbeeld al eens om geld in te zamelen voor de Stichting tegen kanker en de Voedselbanken,” gaat Lieve verder.

...tot steun aan Oekraïne

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne biedt Lutosa hulp aan de lokale bevolking. “We proberen in de mate van het mogelijke in te gaan op solidariteitsacties om de Oekraïense bevolking te steunen. Via een klant in Lviv doneerden we voor 3.500 euro aan voeding, maar evengoed fleecetruien en t-shirts.

Tegelijk schonken we via het Waalse Exportagentschap AWEX 3.780 kilogram aardappelvlokken. Tot slot stuurden we via de Kamer van Koophandel van Wallonie Picardie een pallet op met poloshirts, t-shirts en petten.”

 

… en een landbouwproject in Senegal

Ook voorbij Europa biedt Lutosa hulp aan. Senegal telt 15 miljoen inwoners, waarvan 46,7% onder de armoedegrens leeft. Guélack, een dorp in Noord-Senegal, wil inzetten op een duurzame landbouw. De aardappelopbrengst ligt er vier keer hoger dan rijst en vraagt vijf keer minder water. Lutosa ging een nauwe samenwerking aan met een Senegalese organisatie die de voedselbevoorrading waarborgt. Het bedrijf stuurde 27,5 ton aardappelplanten en deelde haar expertise om inwoners op te leiden in de aardappelteelt. 

“Een van onze landbouwdeskundige ging twee keer naar Senegal om de lokale studenten en boeren op te leiden. Samen begonnen ze met het beplanten van 15 hectare velden via ingenieuze technieken.

De eerste oogst leverde de boeren 245 ton aardappelen op. Ofwel 1.225.000 porties van 200 gram, wat overeenkomt met 110.250 euro.”

Sinds de start in 2018, stuurt ze jaarlijks aardappelplanten op dankzij een nauwe samenwerking met één van haar belangrijkste plantenleveranciers. Via een vijfjarenplan is het doel dat de landbouwers in volledige autonomie hun eigen planten kunnen kweken en helemaal zelfvoorzienend zijn.

Lutosa streeft ernaar haar milieu-impact te verminderen en duurzame praktijken in heel haar organisatie toe te passen. Alle engagementen zijn opgenomen in haar strategie ‘Pledge to the World’, die 5 pijlers omvat.

De Belgische voedingsindustrie wil tegen 2025 bijdragen aan een vermindering van voedselverlies in de hele voedingsketen met 30%.
Bekijk hier onze vooruitgang