Nog beter scoren met voedselveiligheid

31.05.2021

Onze Rode Duivels bewezen de voorbije jaren dat zelfs een klein land als België wereldtop kan zijn. Ze zijn dan ook terecht één van de favorieten om binnenkort het EK te winnen. Maar ook op het vlak van voedselveiligheid scoort België al jaren zeer sterk. Dankzij het Belgisch autocontrolesysteem en de controle door het FAVV, ons voedselagentschap, heeft ons land al een uitstekende reputatie opgebouwd. Maar kampioenen rusten niet op hun lauweren. Door voedselveiligheid nog meer proactief te beheersen en in de bedrijfscultuur te verankeren willen we onze koppositie versterken. Met het innovatieproject Q-DNA kan je als voedingsbedrijf nu die stappen verderzetten.

Dat consumenten vertrouwen kunnen hebben in Belgische voeding is een feit. Voedselveiligheid is en blijft dan ook een topprioriteit voor voedingsbedrijven. Ze investeren al heel veel in voedselveiligheid en met het Belgisch autocontrolesysteem, de meldingsplicht en de controles door het FAVV is België first in class. De cijfers van het FAVV bevestigen dat steeds meer voedingsbedrijven investeren in gevalideerde autocontrolesystemen. In 2019 waren het er maar liefst 693 uit onze sector. Bedrijven die beschikken over een gevalideerd autocontrolesysteem scoren ook beter tijdens controles door het FAVV. 

Q-DNA: een ambitieus innovatieproject

Onze voedingsbedrijven doen het dus goed, maar kunnen nu een stap verder zetten om voedselveiligheid naar een hoger niveau te tillen. Het komt erop neer om voedselveiligheid meer proactief te beheersen door in te zetten op technologie en arbeidsorganisatie binnen onze voedingsbedrijven. 

Dat is de ambitie van het innovatieproject Q-DNA, een nieuw innovatieproject van de speerpuntcluster Flanders’ FOOD in samenwerking met Universiteit Gent, Fevia, Wagralim en Alimento en met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het project zal hiervoor inzetten op een grondige procesvalidatie en op de verankering van een voedselveiligheidscultuur in het DNA van de hele organisatie, dus in de geesten van al de medewerkers. 

Nieuwe methodes voor procesvalidatie 

Professor Frank Devlieghere van de UGent zal samen met zijn team nieuwe methodes onderzoeken om productieprocessen en de daarin gebruikte apparatuur praktisch op punt te stellen, met als doel om voedselveiligheidsrisico’s te reduceren en veilige en kwaliteitsvolle voeding te produceren. Ze zullen die nieuwe methodes eerst in een labo onderzoeken om ze daarna concreet uit te testen in pilootprojecten en binnen de bedrijven zelf. 
Lees het interview van Flanders’ FOOD met Prof. Frank Devlieghere over processvalidatie hier

Voedselveiligheid verankeren in de bedrijfscultuur

Bedrijven helpen om een voedselveiligheidscultuur te implementeren binnen hun organisatie, van operator tot CEO, wordt de taak van professor Liesbeth Jacxsens. In dit tweede deel van het project is het de bedoeling om bij de deelnemende bedrijven eerst de status van de voedselveiligheidscultuur te meten en die vervolgens samen met de bedrijven te ontwikkelen of aan te scherpen. 
Lees het interview van Fevia met Prof. Liesbeth Jacxsens over het belang van voedselveiligheidscultuur hier
Het is wetenschappelijk bewezen dat een sterke voedselveiligheidscultuur bijdraagt tot veilige en kwalitatieve voedingsproducten. Bovendien zijn voedingsbedrijven sinds kort ook verplicht om hiermee aan de slag te gaan. Reden te meer om deel te nemen aan het Q-DNA-project! 

Interesse om deel te nemen?

Voedingsbedrijven hebben verschillende mogelijkheden om deel te nemen. Zin om jouw voedingsbedrijf in te schrijven? Ontdek de mogelijkheden en schrijf je hier in