Oorlog in Oekraïne: "Werkplek Vrij" bundelt vacatures voor vluchtelingen

16.03.2022

De Vlaamse Regering bereidt maatregelen voor in het kader van de Oekraïnecrisis. Het is de bedoeling om vluchtelingen die willen werken met taal- en andere opleidingen te begeleiden naar een job. VDAB lanceert bovendien Werkplek Vrij en bundelt zo vacatures voor vluchtelingen. Daarnaast trekt Vlaams minister van werk en economie Hilde Crevits het budget op voor de overbruggingsleningen voor bedrijven die zware hinder ondervinden van de stijgende prijzen als gevolg van de oorlog.

Werkplek Vrij bundelt vacatures voor vluchtelingen

Oekraïners kunnen in België 'tijdelijke bescherming' krijgen en zo een A-kaart aanvragen.  Met dat statuut hebben ze recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen ze toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen.

Heb je vacatures in jouw bedrijf? Wil je die expliciet openstellen voor Oekraïense vluchtelingen die willen werken? Meld die vacatures dan aan op de onthaalpagina van VDAB. Op die pagina vind je ook een link naar het ondersteuningsaanbod waarop je als werkgever een beroep kunt doen tijdens de aanwerving en tewerkstelling. 

Bovendien kondigt Vlaams minister van werk Hilde Crevits bijkomende begeleiding aan en ook meer informatie voor nieuwkomers zelf in hun Oekraïense taal. 

Overbruggingslening

Naast maatregelen om mensen snel aan de slag te helpen, neemt minister Crevits maatregelen om bedrijven in deze crisis te ondersteunen. De huidige overbruggingslening is nu ook toegankelijk voor bedrijven die zware hinder ondervinden door de oorlog en daardoor op korte termijn in financieringsproblemen dreigen te komen.

Met die overbruggingslening kunnen bedrijven hun verhoogde vaste kosten tijdelijk betalen. De lening heeft een rente van 1% en heeft een looptijd van 24 of 36 maanden afhankelijk van de hoogte van het bedrag. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. Om in te spelen op de liquiditeitsnoden van de bedrijven wordt bijkomend 100 miljoen euro aan leningscapaciteit ter beschikking gesteld. Ook zullen de nodige waarborgmogelijkheden worden voorzien.