Op weg naar 100% circulaire verpakkingen met Pack It Better

04.03.2021

Valipac en Fost Plus lanceerden met de steun van Fevia, Comeos en Detic en in samenwerking met  een aantal expertisecentra, het platform Pack It Better: dé hub voor alle bedrijven die hun verpakkingen circulair willen maken. Het platform ondersteunt de Belgische voedingsindustrie in het waarmaken van één van de 6 doelstellingen die zijn verbonden aan het verpakkingsengagement verpakkingen2025.be.

Verpakkingen2025

De uitdaging: 100% recycleerbare, herbruikbare of biologisch afbreekbare verpakkingen tegen 2025

Tegen 2025 moeten alle verpakkingen die je op de Belgische markt vindt recycleerbaar, herbruikbaar of biologisch afbreekbaar zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor vele kleine en middelgrote Belgische bedrijven. Bedrijven moeten hun weg banen door versnipperde informatie, een soms tegenstrijdig aanbod aan hulpmiddelen en informatie en de snel veranderende wetgeving. Kortom, het is moeilijk om de bos door de bomen te zien en de juiste keuze te maken. 

Verpakkingen2025: 100% recycleerbare, herbruikbare of biologisch afbreekbare verpakkingen tegen 2025

Maak kennis met Pack It Better: dé hub voor kmo’s

Om bedrijven bij te staan, lanceerden Valipac en Fost Plus met de steun van Fevia, Comeos en Detic en in samenwerking met een aantal expertisecentra, op 1 maart het platform Pack It Better. Het nieuwe platform is een aanvulling op andere initiatieven die de sector onderneemt om de doelstelling van 100% circulaire verpakkingen te behalen in het kader van het globale engagement verpakkingen2025.be.

"Net zoals bij andere sectoren, is het ook voor de voedingsindustrie een complexe taak om verpakkingen meer circulair te maken. Laten we daarbij de belangrijkste functie van verpakkingen steeds voorop houden: het bewaren en beschermen van voedingsproducten. Met Pack It Better bieden we onze bedrijven hulp aan om hun verpakkingen meer circulair te maken. Tegelijk houdt de hub ook rekening met de verschillende aspecten die zijn verbonden aan het verpakken van voeding", verklaart Ann Nachtergaele, Environmental Affairs & Energy Director bij Fevia.

De oplossing: gecentraliseerd advies en tools voor bedrijven

Bedrijven die hun verpakkingen willen verduurzamen, worden met veel vragen geconfronteerd: hoe kan een verpakking, die uit twee verschillende materialen bestaat, vervangen worden door een verpakking uit één materiaal en zo dus makkelijker recycleerbaar is? Andere problemen houden verband met de aard van de verpakking: is het alternatief voor mijn plastic verpakking inderdaad duurzamer? Is een systeem van herbruikbare verpakkingen geschikt voor het soort product dat ik op de markt breng? Kan ik plastic folies met gerecycleerde materialen op de markt vinden? Is biologisch afbreekbare verpakking vandaag de meest aangewezen oplossing?

Pack It Better

Voor al deze bedrijfsvragen en andere relevantie informatie bestaat er voortaan maar één adres: packitbetter.be. Daarnaast vind je er een overzicht van de vele, beschikbare verpakkingstools en lees je er inspirerende good-practices van bedrijven. Tot slot kan je via het platform al jouw vragen rechtstreeks stellen aan de experts van Valipac, Fost Plus of expertisecentra.

Afspraak op www.packitbetter.be