Pasta op moeders wijze en met minder energieverbruik

19.01.2021

Pasta della Mamma begon in 1980 als een klein atelier van waaruit een ambachtsman pasta leverde aan restaurants in het Luikse. Vandaag is de speler niet weg te denken in de pastasector, zowel in België als in het buitenland. De pastaproducent munt uit in kwaliteit, maar ook in haar productieproces dat al jaren energiezuiniger wordt. “De afgelopen jaren werkten we aan onze CO2-uitstoot en energieverbruik. Tot nu toe hebben we onze CO2-uitstoot met 34% kunnen beperken”, vertelt industrieel directeur Guillaume Graulich. Pasta-stisch!

34% minder CO2-uitstoot

Vernieuwing staat centraal in de strategie van Pasta della Mamma. Het bedrijf biedt een volledig gamma aan pasta en afgeleide producten: verse, voorgekookte of gevulde pasta, diepgevroren bereidingen op basis van pasta en kant-en-klare sauzen. Haar moderne productiesite ligt in de belangrijkste logistieke regio van Europa, namelijk Luik. “De afgelopen jaren brachten we enorm veel verbeteringen aan de fabriek. Tot nu toe hebben de we de CO2-uitstoot tot 34% beperkt”, vertelt industrieel directeur Guillaume Graulich.

Van zonnepanelen tot ledverlichting

“Onze onderneming kan rekenen op geëngageerde werknemers die het duurzaamheidsbeleid waarmaken. Dat de werknemers zich voor ambitieuze doelstellingen willen inzetten, is motiverend”, vertelt Guillaume trots. De pastaproducent gebruikt hoofdzakelijk elektriciteit als energiebron. Daarom werden op het dak van het hoofdgebouw zonnepanelen geplaatst. Die genereren tot 20% van de elektriciteitsbehoeften.

 

De parking van de producent is ook voorzien van een laadpaal voor elektrische auto’s. Verder verving Pasta della Mamma alle traditionele verlichting door ledverlichting, waarvan een deel werkt met bewegingsdetectoren. Dankzij een systeem dat de door de koelcentrales vrijgemaakte warmte recupereert, kunnen de warmwatercircuits worden verwarmd.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks