Prijzen van voedingsgrondstoffen : de stijging gaat steeds weer verder

08.06.2021

We moeten nu terug naar juli 2011 om de vorige recordhoogte in de voedselprijsindex van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, te vinden. 

Zo steeg de FAO-prijsindex* in oktober nog eens met 3,0% ten opzichte van september en 31% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Met uitzondering van een lichte daling in juni en juli van dit jaar is de voedselprijsindex de afgelopen anderhalf jaar gestaag gestegen (april 2020).

In het algemeen is de explosie van de consumptieprijzen te wijten aan een krimp van het wereldaanbod, vanwege klimatologische omstandigheden, in combinatie met een sterke stijging van de vraag, die op haar beurt een effect had op de groothandelsprijzen van voedingsmiddelen.

 

De scherpe stijging van de index van de consumptieprijzen van de FAO in oktober was het gevolg van sterke prijsstijgingen voor oliën, en in mindere mate, voor granen en zuivelproducten.


Meer details over de oorzaken van de prijsstijgingen van elk van deze voedingsmiddelen zijn te vinden in het persbericht van de FAO.

* De FAO-index van de consumptieprijzen is een maatstaf voor de maandelijkse verandering in de internationale prijzen van een mandje basisvoedingsmiddelen. Het is het gemiddelde van de indexcijfers van de vijf verschillende productgroepen (vlees, zuivel, granen, oliën en suiker), gewogen volgens het overeenkomstige gemiddelde exportaandeel van elke groep voor de periode 2014-2016.