Pringles verlaagt CO2-uitstoot en watervoetafdruk

19.01.2023

Pringles, een dochterbedrijf van Kellogg’s, dringt haar CO2-uitstoot en waterverbruik drastisch terug. Johan Van Batenburg, directeur van de Pringles fabriek in Mechelen: “De installatie van de nieuwe verbrandingsoven zorgt voor een daling van 35% van onze CO2-voetafdruk. Met het nieuwe waterzuiveringssysteem willen we de watervoetafdruk van de fabriek met meer dan 50% verkleinen en zijn we internationaal pioniers.”

Een daling van het elektriciteitsverbruik met 80%

Pringles installeert in haar fabriek in Mechelen-Zuid een gloednieuwe verbrandingsoven die bijdraagt tot een daling van koolstofemissies. Het maakt de fabriek ook nog eens buurtvriendelijker, want de installatie beperkt de lawaai- en geurhinder tot een minimum. Deze investering heeft een prijskaartje van 13,5 miljoen euro en draagt bij tot Pringles’ doelstelling om tegen 2030 haar uitstoot van broeikasgassen met 45% te verminderen.

Johan Van Batenburg, de directeur van de site, geeft meer uitleg: “De installatie van de nieuwe verbrandingsoven heeft meerdere voordelen: het zorgt voor een daling van de CO2-uitstoot van 35% en een daling van het elektriciteitsverbruik met 80%, het verwijdert thermische oliën, heeft een betere productiecapaciteit, valt makkelijker te onderhouden en te bedienen en is tot slot compatibel met een waterstofsysteem.”

 

Een circulair watergebruik

In samenwerking met Pantarein, een bedrijf dat werkt aan groene waterzuiveringsoplossingen voor de industrie, bevat de Pringles fabriek ook een nieuw waterzuiveringssysteem. Met deze installatie wil Pringles de watervoetafdruk van haar fabriek reduceren met meer dan 50%. Dat wordt op twee manieren gedaan: enerzijds door haar afvalwater te zuiveren tot drinkbaar water en anderzijds door de rest van het gebruikte water te recycleren in het productieproces. Denk bij dat laatste aan stoom, warm en gekoeld water dat nodig is in de verschillende productiestappen.

Piet De Langhe, oprichter van Pantarein, wil het systeem midden 2023 op volle capaciteit laten draaien. “We zullen het water zuiveren in drie stappen: biologisch, met ultrafiltratie en omgekeerde osmose. We scheiden achtereenvolgens oliën van het water, filteren bacteriën en schadelijke stoffen, verwijderen alles wat biologisch afbreekbaar is en halen tenslotte zouten en mineralen uit het water. Wat overblijft is zuiver drinkwater. Bovendien wordt een reststroom van dit zuiveringsproces door een derde partij gebruikt voor de productie van energierijk biogas.” 

Pringles Mechelen is hiermee een pionier binnen de fabrieken van Kellogg’s. De technologieën die op de site worden ontwikkeld, worden ingevoerd in het internationale netwerk van Kellogg’s.