Strengere maatregelen vanaf maandag 19 oktober

16.10.2020

In de strijd tegen het coronavirus neemt het overlegcomité vanaf 19 oktober strengere maatregelen. Daarbij wordt de horeca hard geraakt: cafés, andere drankgelegenheden en restaurants sluiten. Afhaal is wel mogelijk. Ook de voedingsbedrijven die leveren aan de horeca zijn zwaar getroffen. Fevia vraagt dan ook dringend bijkomende ondersteuningsmaatregelen voor de voedingsindustrie. Daarnaast is telewerk opnieuw de norm en geldt een avondklok. Verplaatsingen van en naar het werk blijven mogelijk.

Op vrijdag 16 oktober maakte het overlegcomité strengere maatregelen bekend die de verspreiding van het coronavirus moeten indijken. Het is wachten op de concrete uitwerking ervan in het MB. Je vindt hier de informatie van op de website van de Eerste Minister, www.premier.be.

Een overzicht van de maatregelen die gelden vanaf 19 oktober en minstens voor één maand:

  1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon.
  2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
  3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
  4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
  5. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
  6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
  7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.
  8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.
  9. Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
  10.  Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

De federale regering en de deelstaten regering zullen, volgens het persbericht van Premier De Croo,  alles op alles zetten om iedereen die economisch getroffen wordt, maximaal te steunen. Zo zal de federale regering het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten, verdubbelen. Bestaande steunmaatregelen zullen worden verlengd. Er komt ook een vrijstelling van RSZ.

Ook de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen breiden de ondersteuningsmaatregelen uit. Meer duidelijkheid zou er begin volgende week komen.
 

We verzamelen op dit ogenblik bijkomende informatie en pleiten ondertussen voor bijkomende ondersteuning voor onze bedrijven, die ook zwaar getroffen zijn door de sluiting van de horeca.

Gezien de avondklok in België maar ook in Frankrijk wordt het voor professionele verplaatsingen en woonwerkverplaatsingen belangrijker dat de werknemer of zelfstandige een attest kan voorleggen. Een model van attest vind je hier.

We houden je op de hoogte.