Transparante informatie over de voedingswaarde van onze voedingsproducten
Met het doel om de consument aan te moedigen gezondere keuzes te maken (het Nutri-Pact), zet Fevia zich, samen met haar leden, in om de consument extra informatie te verschaffen over de voedingskwaliteit van voedingsproducten. Sinds meerdere jaren nemen Fevia en haar leden initiatieven hiertoe en willen zij, via informatie op verpakkingen of via andere methoden, de consument helpen om zo weloverwogen voedingskeuzes te kunnen maken.
Voor Fevia vormt de aanmoediging naar een gezonde en actieve levensstijl, evenals een evenwichtige en gevarieerde voeding een van de pijlers in de strijd tegen obesitas en overgewicht. Elk product kan hier een rol in spelen. Bovendien is een geharmoniseerd systeem de beste garantie om de consument in staat te stellen goed geïnformeerde keuzes te maken.
Naast de wettelijk geharmoniseerde voedingsinformatie (Europese verordening - Food Information to Consumer) zijn er nog andere informatiesystemen die op de voorkant van de verpakking (Front-of-Pack) worden weergegeven. Voor Fevia moet een Front-of-Pack voedingsetiketteringssysteem dat begrijpelijk en bruikbaar is voor de consument, aan de volgende criteria voldoen:
Het systeem …
- … moet worden gelijkgesteld op Europees niveau
Gelijke regels in de gehele EU moeten in staat zijn om de interne markt te waarborgen en een unieke visuele weergave bieden. - … is vrijwillig, in afwachting van een geharmoniseerd systeem verplicht op Europees niveau
- … moet wetenschappelijk onderbouwd zijn
Het toepassen van een nauwkeurig wetenschappelijk proces, een transparante methodologie en van consistente berekeningsmethoden. - … voldoet aan de voedingsaanbevelingen die op Europees niveau zijn overeengekomen
Het moet de consument de mogelijkheid geven om te kiezen tussen twee producten uit eenzelfde categorie en bedrijven aanmoedigen tot herformulering. - … moet een strikt toepassingsproces bevatten
Een correcte en uniforme uitvoering in de hele EU garanderen, via de bevoegde controleautoriteiten. - … moet voor de operatoren zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn om het goed te kunnen toepassen
Gratis gebruik van het logo, gemakkelijk begrijpbare en toepasbare handleidingen, gebruiksvriendelijke berekeningsmethode, huisstijlgids voor het logo, beschikbaarheid van alle informatie in alle EU-talen ... - … moet begrijpelijk zijn voor het grote publiek – goede communicatie is van groot belang
Het moet elke consument in staat stellen om zowel de mogelijkheden als de beperkingen van een vereenvoudigd voedingsinformatiesysteem te begrijpen. Dit moet bovendien passen in een breder kader van informatieverstrekking en educatie van de consument over gevarieerde en gezonde voeding.
In deze context hebben verschillende bedrijven in de sector ervoor gekozen om de Nutri-Score op brede schaal voor al hun producten te gebruiken. Niettemin roepen de recente wijzigingen vragen op bij meerdere andere operatoren, los van het feit dat dit systeem niet het officieel erkende geharmoniseerde Europese systeem is.
Daarom hebben verschillende sectoren hun bezorgdheid geuit over de evolutie van het algoritme:
- De drankensector heeft het gebrek aan samenhang tussen wetenschappelijk onderzoek en het feit dat het gebruik van zoetstoffen wordt bestraft, benadrukt. Dit moedigt bedrijven niet aan om alternatieven met minder suiker aan te bieden (UNESDA-statement-Report-on-the-update-of-the-Nutri-Score-algorithm-for-beverages.pdf)
- De melksector betreurt dat de nieuwe Nutri-Score niet in lijn is met de voedingsaanbevelingen. Volgens de sector stelt de Nutri-Score de consument niet in staat om een weloverwogen keuze te maken voor kaasproducten. De sector is eveneens van mening dat het niet correct is om melk en vloeibare zuivelproducten zoals drinkyoghurts te vergelijken met water en dranken. Deze aanpak verhindert dat de bijzondere voedingskwaliteiten van deze producten in de kijker worden gezet, aangezien ze niet bedoeld zijn om de consument te hydrateren. (2023_10_31_EDA_Position_Paper_on_Nutriscore_01.pdf)
- Voor de sector van de bakkerijen is het feit dat wit en bruin brood beide dezelfde slechte Nutri-Score krijgen, in strijd met de aanbevelingen van de voedingspiramide. Analyses tonen ook aan dat de vermindering van de hoeveelheid zout in het brood allesbehalve wordt erkend.
- De vleeswarensector betreurt de negatieve benadering van Nutri-Score ten aanzien van zijn producten. Nutri-Score houdt geen rekening met belangrijke nutritionele aspecten van vlees en vleesproducten, zoals hoogwaardige eiwitten en micronutriënten (vitamines en mineralen). In plaats van de positieve bijdrage van eiwitten uit rood vlees te beperken, zou Nutri-Score deze positieve factoren moeten meenemen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van metingen zoals de DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score) voor eiwitkwaliteit.
De laatste wijzigingen aan de Nutri-Score hebben dus een slechtere naleving van het systeem tot gevolg. Echter staat het systeem nog niet vast, en kunnen er verbeteringen worden aangebracht. Daarom roept Fevia op tot een herziening van het bestuur, met name op het niveau van de wetenschappelijke commissie. Deze zou moeten evolueren naar een bredere commissie die een constructieve discussie mogelijk maakt en uiteindelijk een betere wetenschappelijke basis voor het berekeningsalgoritme biedt. Bovendien roept Fevia op om, waar mogelijk, gemeenschappelijke noemers uit de nationale voedingsrichtlijnen (FBDG) op te nemen, voor zover deze in Europa worden ondersteund. Tot slot, wenst Fevia dat de verschillende landen die de Nutri-Score hebben gekozen, waaronder België, investeren in communicatiecampagnes om de consument de aangebrachte aanpassingen uit te leggen om zo verwarring en misverstanden over de Nutri-Score te voorkomen.