Verpakt met ambitie: dit was 4 jaar Green Deal Anders Verpakt
Minder eenmalige verpakkingen, meer hergebruik: dat was de ambitie van de Green Deal Anders Verpakt. Vier jaar lang werkten meer dan 80 bedrijven, sectorfederaties en overheden samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzamer verpakkingsgebruik in Vlaanderen. Als mede-initiatiefnemer bracht Fevia de voedingssector in beweging. “Onze voedingsbedrijven willen mee oplossingen aanreiken, en dit initiatief gaf hen de ruimte om te testen, bij te leren en verder te bouwen aan circulaire systemen die ook economisch en praktisch haalbaar zijn,” zegt Candice Joseph, Environmental Affairs & Energy Advisor bij Fevia.

De kracht van deze Green Deal? Door de drempel om samen te werken te verlagen, kwamen er innovatieve en praktijkgerichte projecten van de grond. Ideeën werden gedeeld, technologieën getest en barrières aangepakt, wat de stap naar hergebruik concreet en tastbaar maakte voor de deelnemers. We zetten graag een aantal inspirerende projecten van voedingsbedrijven in de kijker. Elk van deze cases toont: verpakkingsinnovatie leeft, maar vraagt durf, samenwerking en volgehouden inzet.
Van potje naar pomp met Danone
Danone wilde met haar deelname het klassieke yoghurtpotje herdenken. Het resultaat is een innovatieve yoghurtdispenser die consumenten toelaat om in hun eigen verpakking exact de hoeveelheid yoghurt te tappen die ze nodig hebben. Dit ‘bulk refill’-project vermindert het gebruik van single-use plastic én voorkomt voedselverlies, want de klant kiest zelf de gewenste hoeveelheid. Minder overschotten in de koelkast, meer maatwerk per portie.
Tijdens de Olympische Spelen in Parijs testte Danone ook navulverpakkingen uit, die makkelijk in de dispensers passen. Dat concept heeft potentieel voor bredere uitrol, al zijn er nog praktische drempels te overwinnen, zoals hygiëne en consumentengebruik.
Nestlé maakt promotie circulair
In supermarkten zijn promodisplays vaak wegwerp. Nestlé stelde zich de vraag: kan dat niet slimmer? Het antwoord kwam in de vorm van herbruikbare displays, gemaakt om tot drie jaar lang herhaaldelijk ingezet te worden. Deze displays vervangen kartonnen wegwerpexemplaren, wat goed is voor een materiaalbesparing tot wel 90%.
Momenteel werkt Nestlé aan een logistiek en administratief systeem om de uitrol te optimaliseren. Want een herbruikbare display moet ook praktisch zijn voor verplaatsing, opsporing en beheer. Dit project toont mooi aan hoe circulair denken in retail niet alleen mogelijk is, maar ook economisch relevant.
Signature Foods digitaliseert hergebruik
Signature Foods onderzocht de mogelijkheden van slimme technologie via het project VISION2REUSE van Flanders’ FOOD en Pack4Food. Via slimme cameratechnologieën werd nagegaan of een verpakking klaar is voor hergebruik, of eerder richting recyclage of afvalstroom moet. Daarbij werd onder meer gekeken naar vervuilingsgraad, materiaalsamenstelling en de algemene staat van de verpakking.
Het project bleek zo succesvol dat het uitmondde in nieuwe samenwerkingen, zoals Value4Pack, Repaco en HERPAK. De opgedane kennis werd gebundeld in een praktische gids die sectorbreed beschikbaar is. Kortom, het project ontdekte technologie als waardevolle versneller van circulair denken.
Vandemoortele pakt haar logistiek aan
Bij Vandemoortele lag de focus op verpakkingen voor intern transport en de levering aan klanten. Het bedrijf schakelde over naar herbruikbare en opvouwbare bulkcontainers. Dat bleek een gamechanger: de lege containers nemen minder plaats in bij retourtransport, wat zorgt voor een efficiëntere logistiek en lagere CO₂-uitstoot.
Omdat ze oliën en vetten transporteren, blijft een liner van single-use materiaal noodzakelijk om voedselveiligheid te garanderen. Maar ook hier geldt: minder materiaalgebruik, en dus minder impact dan bij klassieke verpakkingen. Vandemoortele toont hoe we ook achter de schermen in de voedingssector grote sprongen kunnen maken.
Refill als standaard bij FrieslandCampina
FrieslandCampina bewijst dat hergebruik geen hype is, maar een beproefde praktijk. Hun glazen flessen en drankkratten worden soms al 20 jaar of langer gebruikt, sommige dateren zelfs uit 1979. Toch was de deelname aan de Green Deal geen terugblik, maar een blik vooruit. Het bedrijf ontwikkelde refill stations en herbruikbare flessen die consumenten toelaten om hun drank zelf te tappen.
Hoewel het project nog niet uitgerold werd in België, toont het aan dat anders consumeren realistisch is, mits de juiste infrastructuur, motivatie én cultuurverschuiving. Het bedrijf blijft de standaard verhogen voor zijn verpakkingen, want de perfecte verpakking voor hergebruik bestaat (nog) niet, “anders zou iedereen die al lang gebruiken”.
Coca-Cola test nieuwe omgevingen voor hervulbare frisdrank
Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) onderzocht hoe frisdranken via refill-systemen ook buiten fastfoodomgevingen kunnen worden aangeboden in herbruikbare verpakkingen. Dit sluit aan bij de wereldwijde ambities van The Coca-Cola Company om meer in te zetten op herbruikbare oplossingen.

De doelstelling was duidelijk: verschillende systemen en oplossingen testen in uiteenlopende contexten om beter de noden en verwachtingen van de consument te begrijpen. Zo werden de klassieke blikjesautomaten van een universiteit vervangen door refillmachines met herbruikbare bekers. In een bedrijf werd een gelijkaardige setup met succes getest.
CCEP stootte op technische en praktische uitdagingen: niet alle dranken zijn geschikt voor refill (zoals sappen), en het onderhoud van de toestellen vergt kennis en inzet. Hygiëne, bevoorrading en onderhoud blijven cruciale pijnpunten. Toch blijven ze erin geloven. De ambitie is duidelijk: blijven testen, leren en aanpassen, want de refillsystemen van morgen staan vandaag in de startblokken.
Ben jij ook verpakt met ambitie?
De Green Deal Anders Verpakt bracht iets bijzonders op gang. Wat begon als een gezamenlijk engagement, mondde uit in tientallen innovatieve experimenten en inzichten. De Green Deal mag dan formeel afgerond zijn, het werk is nog lang niet af. Maar de fundamenten liggen er, en ze zijn stevig.
Voor voedingsbedrijven is het nu zaak om verder te bouwen op die fundamenten. De uitdagingen zijn niet min: consumentengedrag, schaalvergroting, standaarden en regelgeving. Maar het momentum is er, en de nieuwe Europese wetgeving zal dat verder versterken. “De Green Deal toont dat er bereidheid is om te veranderen. Maar als we verpakkingen écht anders willen aanpakken, moeten we blijven samenwerken – ook in de volgende fase,” besluit Candice Joseph.
Benieuwd naar meer voorbeelden of de resultaten van het traject? Bekijk het eindrapport en de deelnemerslijst op de website van de Green Deal Anders Verpakt.