Vlaamse compensatiepremie serieuze opsteker voor kleine voedingsbedrijven

01.04.2020

Door de maatregelen in het kader van de coronacrisis, worden vele kleine voedingsbedrijven en -zaken geconfronteerd met serieuze omzetverliezen door het wegblijven van het cliënteel. Door blijvend aandringen van Fevia Vlaanderen en een aantal subsectoren, kondigde minister van werk Hilde Crevits vandaag een compensatiepremie van 3000 euro aan voor ondernemers die minimum 60% omzetverlies hebben.    

Al van in het begin van de door de veiligheidsraad aangekondigde maatregelen kregen wij meldingen van kleine chocolatiers, brouwerijen, koffiebranderijen, delicatessezaken,… die nauwelijks nog klanten over de vloer kregen. Fevia Vlaanderen heeft er bij de Vlaamse regering dan ook meteen op aangedrongen dat ook deze ondernemingen moeten gecompenseerd worden. Zij moeten immers niet verplicht sluiten en maken geen aanspraak op de hinderpremie, maar worden anderzijds wel geconfronteerd met grote omzetdalingen door de enorme terugval van cliënteel.

Onze inspanningen werden vandaag beloond: Vlaams minister van werk Hilde Crevits kondigde vandaag, 1 april, een éénmalige compensatiepremie van €3000 aan voor ondernemers die zwaar omzetverlies hebben door de coronacrisis.  

Voor wie is deze compensatiepremie?

De compensatiepremie is bedoeld voor ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten en die een omzetverlies hebben van -60% in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels die door gebrek aan passage of toeristen zwaar omzetverlies lijden, vallen hier onder.

Andere voorwaarden en bepalingen 

  • De compensatiepremie bedraagt 3000 euro en is éénmalig
  • Maximaal 5 premies per ondernemingen als er meerdere exploitatiezetels per ondernemingen zijn
  • Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is
  • De compensatiepremie zal aangevraagd kunnen worden via een toepassing bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

Evaluatie vóór 30 april 2020

Deze maatregelen en ook alle andere Vlaamse maatregelen voor steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten of die beperkingen ondervinden door de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zullen voor 30 april 2020 geëvalueerd worden.

Op zoek naar een overzicht van ondersteuningsmaatregel voor bedrijven in deze coronacrisis? Klik hier. 

 

Nadia Lapage