Vondelmolen blijft investeren in duurzaamheidsmaatregelen

07.12.2020

Geen holle woorden, wel tal van concrete acties die tonen hoe duurzaamheid zit ingebakken in het DNA van Vondelmolen. Als we eens terugblikken naar het jaar 1930 bijvoorbeeld: toen stonden er heel wat huisjes rond de fabriek waar de werknemers woonden. In elke tuin stond een notenboom, en met de opbrengst van een boom kon elke werknemer de huur een jaar lang betalen. Waar staat de peperkoekbakkerij uit Lebbeke nu?

Vondelmolen blijft investeren in duurzaamheidsmaatregelen

Zonnepanelen op het dak en in de tuin

In 2009 installeerde de kmo 1250 zonnepanelen op hun dak, en in 2012 kwamen er nog een aantal bij in de tuin. In 2017 plaatse Vondelmolen nog bijkomende zonnepanelen op het pas aangekochte magazijn. De elektriciteit die de peperkoekbakkerij nog aankoopt, wordt ook volledig duurzaam geproduceerd.

Nieuwe oven verbruikt helft minder gas

Na meer dan 50 jaar trouwe dienst -  en de productie van maar liefst 150 miljoen kilogram peperkoek! – verving Vondelmolen in 2018 één van haar drie ovens door een gloednieuw exemplaar. Die nieuwe oven is een stuk efficiënter en verbruikt slechts half zoveel gas als de oude.

Nieuwe oven verbruikt helft minder gas

Honing wordt geleverd met tankwagen

In 2019 konden leveranciers voor de eerste keer honing leveren met een tankwagen in plaats van met containers van 1.000 liter. Die ingreep bespaart zowat de helft van de ritten. Dat betekent ook minder uitlaatgassen, minder verkeer op de al belaste wegen en dus minder geluidshinder voor de buurtbewoners. Bovendien blijft er in de containers meer honing kleven, waardoor er nu minder honing verloren gaat!

 

15 jaar op rij laureaat charter Duurzaam ondernemen

Al deze inspanningen maken dat de kmo al 15 jaar op rij laureaat is van het charter Duurzaam ondernemen. Vondelmolen blijft continu innoveren in duurzaamheid, zodat ze onder de beste omstandigheden de lekkerste peperkoek kunnen maken!

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Duurzaamheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks