Waalse familiemolen toont zich solidair met Libanon

06.10.2020

Op 4 augustus werd de haven van Beiroet opgeschrikt door een krachtige explosie. Tienduizenden mensen werden op slag dakloos en er dreigde een tekort aan voedsel. Een stroom aan internationale solidariteit kwam op gang. Ook het Waalse molenaarsbedrijf ‘Moulins de Statte’ droeg zijn steentje – of beter, zijn graantje – bij.

Passie voor het malen

Moulins de Statte is de eerste Waalse familiemolen, sinds 1857 gespecialiseerd in de lokale productie van tarwe- en speltmelen voor professionals en particulieren. Het molenaarsbedrijf, gelegen aan de oevers van de Maas, staat garant voor 100% biologisch en inheems meel. Zo draagt het actief bij aan de ontwikkeling van de Waalse voedingsindustrie.

Lokale meelproductie in de lift

Guy De Mol, administrateur bij Moulins de Statte, ziet vandaag een dubbele trend. “Enerzijds zijn consumenten op zoek naar meer authentieke producten, zeker voor wat betreft hun dagelijks brood. Anderzijds willen ze terug meer lokaal kopen. Bij ons krijgen klanten een kwaliteitsproduct met een geschiedenis – en dat mag wat meer kosten. Dat ze zo ook de eigen regionale economie ondersteunen, is een mooi extraatje.”

Het plezier van het geven

De Mol: “Toen ik de beelden van de verwoeste silo's zag, was het meteen duidelijk dat we zouden helpen. En wat is er symbolischer dan Libanese kinderen weer te doen glimlachen als ze in een brood gemaakt van Belgisch meel bijten?”

Het bedrijf zocht én vond een betrouwbare logistieke manier om meel te sturen naar de getroffen regio. De Mol: “Onze lading vertrekt per schip uit Antwerpen en wordt ter plekke overgedragen aan de plaatselijke ngo Arc-en-Ciel. Mede dankzij de steun en inzet van Hôpital Sans Frontière, Rotary International en het hele Moulins de Statte-team bieden we onze Libanese vrienden troost met brood en gebak van Belgische bodem. We zijn enorm trots op deze verwezenlijking.”

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek hier wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kan betekenen

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
ConcurrentiekrachtDuurzaamheidVoeding en gezondheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks