Windmolen zet Iscal op weg naar CO2-neutrale suiker

10.04.2024

Onze voedingsbedrijven streven naar klimaatneutrale voeding en dranken door hun CO2-uitstoot drastisch te beperken. Nu haar nieuwe windmolen op volle toeren draait, kan de suikerfabriek van Iscal in het Henegouwse Fontenoy volledig in haar eigen stroombehoefte voorzien. Beter nog, ze deelt zelfs energie met buurtbewoners. Zo staat Iscal alweer een stap dichter bij CO2-neutrale suikerproductie. 

12 000 ton. Zo veel suikerbieten kunnen er per dag verwerkt worden in de Iscal-fabriek in Fontenoy. Dat is goed voor een productie van zo’n 200 000 ton suiker per jaar. Een sterk staaltje samenwerking tussen landbouwers, Iscal-medewerkers én duurzame energiebronnen. 

Energie opwekken én delen

Om deze site te laten draaien is Iscal immers niet meer afhankelijk van energie van buitenaf. De twee biogasinstallaties zorgen voor de vergisting van 20 000 ton suikerbietreststromen per jaar, goed voor 20% van de elektrische behoefte van de fabriek. Nog eens 25% wordt vanaf nu opgewekt door een 93 meter hoge windmolen die elk jaar tot 7000 MWh elektriciteit kan opwekken. De helft van die stroom gebruikt Iscal niet zelf maar wordt gedeeld met lokale huishoudens. Door heel wat machines in de fabriek elektrisch te laten aandrijven, wil Iscal op korte termijn de capaciteit van de windturbine volledig benutten. 

Less is more

Maar het gaat niet alleen om het duurzaam produceren van energie, ook het besparen ervan is een belangrijk streefdoel. “Met een silo die tot 30 olympische zwembaden aan suiker kan opslaan zorgen we ervoor dat er minder energie verloren gaat tijdens de verwerking van suikerbieten”, vertelt Brieuc Vandeleene, Communications & CSR Manager bij Iscal. “Transport wordt hierdoor tot een minimum beperkt, wat ons helpt om nog minder CO2 uit te stoten.”  

Het moet nog beter

Maar het moet en kan nog beter, vinden ze bij Iscal. Door in de toekomst te investeren in vier nieuwe vergisters wil de suikerproducent 40% van haar energie uit biogas halen. “Dat zal de fabriek goed op weg zetten om ons ambitieuze doel te behalen om in 2030 koolstofneutraal te zijn”, klinkt het. Een doelstelling waar uiteraard een prijskaartje aan vasthangt. Tegen 2030 verwacht Iscal zo’n 40 miljoen euro geïnvesteerd te hebben in een lagere koolstofvoetafdruk van haar suiker.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks