02.09.2025 Webinaire

Formation en ligne en anglais : Allergen & Precautionary Allergen Labelling (PAL)

D'ici 2026, les entreprises du secteur alimentaire devront se conformer à la nouvelle politique nationale néerlandaise concernant la contamination croisée des allergènes et l’étiquetage de précaution des allergènes (PAL).
Ce changement nécessite une approche fondée sur les risques et bien structurée pour gérer les contacts croisés.
La formation en anglais dispensée par la FNLI sur la politique en matière d’allergènes vous fournit les étapes essentielles, les points clés à considérer et des outils pratiques pour préparer efficacement votre entreprise — avec de nombreuses occasions de poser vos questions et d’explorer des cas concrets.

La formation aborde notamment la manière de communiquer et de s’aligner sur les exigences en matière d’informations quantitatives sur les allergènes entre fournisseurs et fabricants.
Elle offre également des conseils sur les points critiques à évaluer et à discuter lors des audits fournisseurs.

This training offers clear guidance on the requirements of the new Dutch allergen policy for cross-contamination and Precautionary Allergen Labelling (PAL). You'll gain practical insights into key elements from the official guidelines on cross-contact of allergens — including preventive measures and risk assessment. By the end of the training, you'll have a solid understanding of the new regulatory expectations and the tools you need to implement an effective allergen policy within your own organization.

Practical information

Date: Tuesday September 2nd
Time: 10:00 - 16:00
Location: Microsoft Teams,
Subscribe: till August 26th, through this link

Target group: This training is especially relevant for QA and QESH managers or professionals working in the food industry. The training is conducted in English and is held online via Microsoft Teams.

About the trainer

Commissioned by FNLI and delivered by Marjan Ravenhorst of Allergen Consultancy, this course is fully aligned with the upcoming Dutch policy on allergen cross-contamination and Precautionary Allergen Labelling (PAL).

Programm

Topics covered:

  • European food law on Allergenen management
  • Dutch allergen policy and how it compares to other member states
  • Aligning on quantitative risk requirements between supplier and manufacturer)
  • The 5 pillars of allergen management
  • The 10 core elements from the guidelines on cross-contact of allergens
  • Risk assessment principles and step-by-step approach
  • Rationale for the choice of an Eliciting Dose of 05
  • Common pitfalls and implementation challenges

Costs

You can find general terms and conditions on this page. Costs are excluding VAT and are as follow:
FNLI-members: € 250,-
Non FNLI-members: € 375,-

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