Carbon footprinting & duurzaamheidsrapportage: twee opleidingstrajecten op maat van voedingsbedrijven
Voedingsbedrijven staan steeds meer onder druk op vlak van verduurzaming en vooral de rapportage die daarbij hoort. Kleinere bedrijven hebben vaak niet de middelen om een duurzaamheidsmanager aan te werven, maar voelen wel de druk van de retailers om allerlei duurzaamheidsvragenlijsten in te vullen en ambitieuze CO2-targets te behalen.
Om deze bedrijven te ondersteunen, ging Fevia een samenwerking aan met Mantis Consulting en AMNorman voor twee praktijkgerichte opleidingstrajecten, speciaal ontwikkeld voor producenten in de voedingssector. Deze trajecten zijn ontworpen om bedrijven concrete tools aan te reiken om efficiënt en doelgericht aan de slag te gaan met duurzaamheid. De twee trajecten worden ondersteund door Vlaio wat maakt dat de kostprijs redelijk is.
1. Carbon Footprinting en SBTi (Science Based Targets Initiative)
Retailers sturen CO2-vragenlijsten en eisen SBTi-doelstellingen, maar waar begin je als bedrijf in de voedingssector? Deze praktijkopleiding geeft je de tools om zelf carbon footprints te berekenen en wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelen op te stellen.
Wat mag je verwachten?
Scope 1, 2 & 3 emissies berekenen voor jouw voedingsbedrijf
FLAG-emissies (Forest, Land and Agriculture) in de praktijk
Science Based Targets opstellen volgens SBTi-criteria
SBTi-indiening voorbereiden: checklist & stappenplan
Van berekening naar klimaattransitieplan
Klimaatrisico- en adaptatieplannen ontwikkelen
Praktische rekentools en templates
Cases uit de voedingssector
Toegang tot online materialen na de opleiding
Praktisch
De opleiding gaat door op drie voormiddagen (12u les in totaal)
19 september 2025 (9:00-12:00)
24 oktober 2025 (9:00-12:00)
21 november 2025 (9:00-12:00)
De kostprijs bedraagt €150 per persoon per traject (excl. btw)
2. Duurzaamheid in de praktijk voor de voedingsindustrie
Dit traject helpt bedrijven om ingewikkelde regels om te zetten in haalbare stappen. Het behandelt rapportagestandaarden en biedt hands-on cases, tools en templates die direct toepasbaar zijn.
Wat mag je verwachten?
Rapportagestandaarden in de praktijk: CSRD, VSME, EcoVadis, ...
Impact, risico's en kansen identificeren voor jouw voedingsbedrijf
Hands-on werken met tools en templates
Retailervragen beantwoorden: van Colruyt tot Albert Heijn
Efficiënte dataverzameling en monitoring opzetten
Praktische tools en templates die je meteen kunt gebruiken
Cases en voorbeelden uit de voedingssector
Checklists voor verschillende rapportagestandaarden
Toegang tot online materialen na de opleiding
Praktisch
Hoofdsessie 26/09/2025 (9u-17u)+ online opvolgmomenten
De kostprijs bedraagt €150 per persoon per traject (excl. btw).