Danone maakt zuivelproducten evenwichtiger

28.07.2022

Ons land staat bekend om haar lekkere, kwalitatieve voeding en dranken. Belgische voedingsbedrijven willen consumenten laten genieten, maar helpen hen ook om gezond en evenwichtig te leven. Voedingsbedrijf Danone engageert zich al jaren om de samenstelling van haar producten te verbeteren, en met succes. Ze slaagde erin om de hoeveelheid toegevoegde suikers in verse zuivelproducten tussen 2012 en 2021 met maar liefst 18,6% te verminderen.

“‘One Planet. One Health’. Deze woorden reflecteren onze visie dat de gezondheid van mens en planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We engageren ons al jarenlang om de nutritionele kwaliteit van onze producten te verbeteren. Want onze missie is om zoveel mogelijk mensen gezonder te laten leven. Daaruit halen welke elke dag inspiratie in al wat we ondernemen”, vertelt Nathalie Guillaume, Corporate Affairs & Sustainability Director Danone BeLux.

Convenant evenwichtige voeding

Onlangs publiceerde de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie de resultaten die de sector behaalde. De Belgische zuivelverwerkende bedrijven verminderden hun toegevoegde suikers met 15% tussen 2012 en 2021, waardoor ze de doelstellingen van het sectorengagement Convenant Evenwichtige Voeding ruimschoots behaalden. 

Ook Danone droeg bij aan de doelstellingen. Het resultaat? De hoeveelheid toegevoegde suikers in verse zuivelproducten daalde met maar liefst 18,6% tussen 2012 en 2021. Om dit te bereiken, pakte Danone bijna de helft van haar producten met toegevoegde suikers aan, via herformulering en via de lancering van innovaties met minder of zonder toegevoegde suikers.

Enkele concrete voorbeelden

  • Het Activia gamma bevat 32,9% minder toegevoegde suikers dankzij een herformulering van de recepten en de lancering van het gamma Activia zonder toegevoegde suikers. 
  • Eerder verminderde Danone het gehalte aan toegevoegde suikers in de verse kaas Danonino, waardoor het nu 14% minder suiker bevat ten opzichte van 2012. 
  • Ook de portfolio van Danone fruitproducten werd de laatste tien jaar een pak evenwichtiger. In totaal is het gehalte toegevoegde suikers in dit gamma bijna 22% lager dan tien jaar geleden.
  • In 2021 bracht Danone het gamma Oikos 0% uit, vetvrij en rijk aan proteïnes. 
  • Daarnaast werd het gehalte aan toegevoegde suikers in het gamma Danio met 18% teruggebracht door geleidelijk de receptuur te herformuleren. 

Blijven stappen zetten

“Deze mooie vermindering van toegevoegde suikers in onze portfolio gebeurde stapsgewijs. Zo kregen consumenten voldoende tijd om te wennen aan het aangepaste, gezondere recept. En we zullen hier niet stoppen. Zo hebben wij dit jaar een specifiek Actimel gamma voor kinderen gelanceerd, met meer dan de helft minder toegevoegde suikers dan de klassieke Actimel”, sluit Nathalie af.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Voeding en gezondheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks