Extra maatregelen als antwoord op verhoogd absenteïsme: wetsvoorstel goedgekeurd

11.02.2022

De snelle verspreiding van de omikronvariant zet de hele economie opnieuw onder druk. Uit de wekelijkse peiling van Fevia bleek duidelijk een stijgend absenteïsme bij de voedingsbedrijven. We pleitten dan ook bij de federale regering en het VBO voor maatregelen die ervoor zorgen dat personeel extra kan worden ingezet en die het mogelijk maken om bijkomende medewerkers in te zetten. Nadat de sociale partners hierover vorige week een akkoord bereikten, werd dit akkoord omgezet in een wetsvoorstel. Dat is ondertussen goedgekeurd in het parlement. 

Om de voedselvoorziening te kunnen blijven verzekeren, pleit Fevia al sinds begin januari voor extra flexibiliteitsmaatregelen om te zorgen dat de werknemers die al in dienst zijn meer kunnen werken en voor maatregelen om extra mensen aan te trekken. De federale regering zond het dossier naar de interprofessionele sociale partners. ABVV/FGTB was echter niet bereid om het dossier interprofessioneel af te kloppen. Voor hen is dit een dossier dat sector per sector moet worden afgesproken. 

Uiteindelijk kwamen de interprofessionele sociale partners, zonder het ABVV/FGTB, tot een akkoord. De regeringspartijen beslisten om dit om te zetten in een wetsvoorstel. Dat voorstel is goedgekeurd op 11 februari. 

Welke maatregelen worden voorzien? 

De sociale partners kwamen tot een akkoord tot voorstel van uitzonderlijke maatregelen zonder enig precedent voor later aan de federale regering. De maatregelen gelden van 23 januari tot 28 februari 2022. 

Het belang wordt benadrukt om maximaal in te zetten op preventie door: 

  • Strikte toepassing en naleving van de veiligheids- en gezondheidsregels in de ondernemingen (generieke gids en sectorale protocols).
  • Telewerken waar mogelijk maximaal toepassen, met terugkeermogelijkheid.
  • Quarantaine-regels snel evalueren op hun effectiviteit

Daarnaast bevat het wetsvoorstel (ondertussen goedgekeurd) een aantal maatregelen die bedrijven moeten helpen om door de piek van afwezigheden te geraken: 

  • Werknemers in tijdelijke werkloosheid kunnen met een andere werkgever opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. De arbeidsovereenkomst heeft telkens een duur van minstens 7 dagen. De betrokken werknemers behouden een deel van hun uitkering voor tijdelijke werkloosheid. 
  • Werknemers in tijdskrediet, landingsbanen en thematische verloven  kunnen hun lopend verlofstelsel schorsen om tijdelijk terug aan de slag te gaan of meer arbeidsuren te presteren met behoud van 75% van de uitkering.
    De sociale partners vragen daarbij dat de RVA tijdelijk aanvaardt dat deze werknemers overuren kunnen presteren. 
  • Gepensioneerden en personen in SWT kunnen hun uitkeringen/pensioen ook combineren met een arbeidsinkomen. Dit zou ook gelden voor vervroegd gepensioneerden.
    Ter info: de regeling voor gepensioneerden wordt via andere wetgeving geregeld. 
  • Asielzoekers: Mensen die over een legale verblijfstitel (voorlopig of permanent) beschikken mogen onmiddellijk aan de slag en moeten geen vier maanden wachten.
  • Studentenarbeid: Neutralisering van maximaal 45 uren gepresteerd in het eerste kwartaal van 2022 in de teller van 475 uren.

Informatie aan de syndicale delegatie of de werknemers

Wil je als werkgever gebruik maken van bovenstaande maatregelen, dan breng je de syndicale delegatie hiervan onmiddellijk op de hoogte. Je informeert hen over het eventuele gebruik van de maatregelen, de exacte startdatum van het gebruik van de maatregelen, alsook over de afwezigheden binnen de onderneming en de impact op de werking van de onderneming. Is er geen syndicale delegatie in je bedrijf, dan informeer je de werknemers hierover.

Je kunt als werkgever na een initiële periode van twee weken verder gebruik maken van de maatregelen tenzij de syndicale delegatie zich hiertegen unaniem verzet binnen de 10 dagen na de start van het gebruik van de maatregelen. De redenen waarom de flexibiliteitsmaatregelen niet langer mogen worden toegepast, worden schriftelijk en omstandig toegelicht. Bij afwezigheid van syndicale delegatie meldt de werkgever de intentie tot verder gebruik maken van de maatregelen aan het paritair comité.

Tot slot

Het wetsvoorstel is ondertussen goedgekeurd. De maatregelen gelden van 23 januari tot 28 februari. 

Daarnaast blijven bepaalde bestaande maatregelen gelden, zoals de extra vrijwillige overuren (relance-uren). Die gelden tot eind 2022.