Fevia Vlaanderen werkt mee aan Vlaams charter lokale voeding

08.09.2020

Tijdens de coronacrisis bleek de Vlaming meer zelf te koken en tevens meer aandacht te hebben voor lokale voeding. Minister Hilde Crevits wil van dit momentum gebruik maken om de fierheid van de Vlaming voor ‘voeding van bij ons’ te vergroten. Zij vroeg Fevia Vlaanderen om mee te werken aan de ontwikkeling van een charter rond lokale voeding. Fevia Vlaanderen ondertekende daartoe op 3 september, samen met 22 andere partners uit de voedingssector, een intentienota “Voedsel verbindt boer en burger”. Doel: de consument meer verbinden met de Vlaamse landbouw en bij uitbreiding de hele agrovoedingsketen.

Een heel groot deel van de Vlaamse landbouwproductie wordt verwerkt in talrijke Vlaamse voedingsbedrijven, groot en klein, nl. ongeveer 60%. De voedingsindustrie is dus de eerste afzetmarkt voor de landbouw. Lokale voeding is voor ons dan ook niet alleen voeding ‘direct van bij de boer’, maar ook de talrijke kwalitatieve en innovatieve producten die door de Vlaamse voedingsbedrijven geproduceerd worden, zijn lokaal. En dat verdient zeker ook meer aandacht! Net daarom heeft Fevia Vlaanderen aanvaardt om aan dit initiatief mee te werken.

Concreet zullen de 23 partners in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) werken rond 5 werven:

  1. Lekker van bij ons: een sterk product verdient een sterk label
  2. Vlaamse producten vind je bij de boer om de hoek
  3. Een lekker product herken je aan zijn Vlaams vakmanschap
  4. Lokale handelaars en supermarkten zetten Vlaamse producten voorop
  5. De horeca zet Vlaamse producten prominent op de kaart

Nadia Lapage van Fevia Vlaanderen neemt het voorzitterschap van de derde werf op, nl. die rond Vlaams vakmanschap. Kwaliteit, diversiteit, innovatie, onderzoek, investeren, duurzaam produceren, savoir-faire, passie,…, van dit alles hebben we mooie verhalen uit de Vlaamse voedingsindustrie! Verhalen die we meer moeten delen, meer in de kijker durven zetten. Zodat de Vlaamse consument beseft welke vakkennis en kwaliteit we in huis hebben en er in de toekomst bewust voor kiest!

Wordt zeker vervolgd…

Lees hier de intentienota “Voedsel verbindt boer en burger”