Oorlog in Oekraïne: hoe kan je helpen?

15.03.2022

Door de oorlog in Oekraïne komen vele mensen in een precaire situatie terecht. Ook Belgische voedingsbedrijven willen hun steentje bijdragen om hulp te verlenen. Wat kan je doen om te helpen?

De oorlog in Oekraïne laat ook de Belgische voedingsindustrie niet onberoerd. Heel wat bedrijven willen de getroffen bevolking steunen door hen te bevoorraden met voeding en dranken. Fevia volgt de situatie, in overleg met overheden, officiële instanties en organisaties voor noodhulpverlening. We bekijken hoe we vanuit de voedingsindustrie een bijdrage kunnen leveren en streven daarbij naar een gecoördineerde en gerichte aanpak. Los daarvan zijn er ook verschillende lovenswaardige bottom-up initiatieven die opgezet worden door Belgische voedingsbedrijven.

De Belgische voedingsindustrie staat klaar om mee hulp te bieden – zie ons volledig statement hier

Hoe kan je helpen?

Er zijn verschillende manieren om hulp te bieden, aan mensen in Oekraïne zelf, aan vluchtelingen in de grensgebieden of aan vluchtelingen in België. We geven een overzicht van de belangrijkste hulpkanalen die we verzameld hebben na contacten met officiële instanties, organisaties voor noodhulpverlening en bedrijven. We zullen dit overzicht regelmatig een update geven wanneer relevant.

Financiële hulp

De meeste organisaties geven aan dat er momenteel vooral baat is bij financiële hulp. Ook de FOD Buitenlandse Zaken en Defensie geven aan dat een financiële gift momenteel de meest doeltreffende manier is om hulp te bieden. Anderzijds is er wel degelijk ook vraag naar voeding, zie verder.

  • In België coördineert Consortium 12-12 inzamelacties bij het grote publiek, overheden en de privésector. Ze doen dat uit naam van 7 lidorganisaties, waaronder het Rode Kruis en Unicef.
  • Je kan ook financiële steun geven via de actie #AllTogether4Ukraine van de Europese federatie van Voedselbanken via www.eurofoodbank.org. De middelen worden gebruikt voor aankoop van voedsel ter plaatse en om logistieke kosten te dekken.

Materiële hulp

Naar voedingsproducten is er dus wel degelijk vraag. De Oekraïense tegenhanger van het FAVV riep Europese landen op om voeding voor humanitaire doeleinden te leveren. Oekraïners hebben met name nood aan (ontbijt)granen, pasta, vlokken, suiker en zout, koekjes en energy bars, bloem, boter en plantaardige olie, babyvoeding, voeding in blik, vleesproducten, groenten en andere kant-en-klare voeding.

Hoe dit bezorgen?

  • De Oekraïnse ambassade zamelt goederen, waaronder voeding, in in Brussels Expo (Hall 11, gate D1). Meer info kan je op hun facebook pagina vinden: Embassy of Ukraine in the Kingdom of Belgium | Facebook
  • Voor de schenking van goederen kan u ook terecht bij de Belgische (federatie van) Voedselbanken. Zij reserveren de goederen voor binnenlandse noodhulp aan mensen in armoede, waaronder de vele vluchtelingen van Oekraïne die in België (zullen) toestromen. Hoe schenken via de Voedselbanken? Mail naar appro@foodbanks.be of vul het formulier in op https://www.foodbanks.be/nl/word-partner
  • De Schenkingsbeurs stelt voor om schenkingen voor de Oekraïense bevolking te centraliseren en te coördineren. Hun doel is om de aanbiedingen van schenkers in België te verzamelen. Vervolgens bekijken ze elk aanbod en geven ze dit door ofwel aan de lokale structuren die erkend zijn om de vluchtelingen die in België aankomen te helpen (OCMW's, Rode Kruis, Voedselbanken, plaatselijke verenigingen enz.), ofwel aan de officiële organisaties die zorgen voor de rechtstreekse levering aan de getroffen gebieden in Oekraïne en aan de Oekraïense grenzen. Hoe schenken via de Schenkingsbeurs? Registreer je als schenker of contacteer hun ploeg via e-mail op solidariteit@schenkingsbeurs.be. Meer info kan je hier vinden.
  • Diepvriesgroentenbedrijf D’Arta is een initiatief “Food for Ukraine” aan het opzetten. De bedoeling is om diepvriesvoeding te doneren (diverse producten, van henzelf en van andere diepvriesbedrijven), dat via één van hun Poolse leveranciers tot aan een depot 100 km van de grens van Oekraïne zal gebracht worden. Van daaruit zullen opvangcentra voor vluchtelingen bevoorraad worden. De eerste wagens met goederen zullen vertrekken in de week van 21 maart. Wil je diepvriesproducten doneren om mee te gaan met de wagens van D’Arta: neem dan contact op via astrid.talpe@darta.com
  • Zoek je andere logistieke hulp? Logistieke firma Granex zamelt goederen in in Stabroek om naar de getroffen regio te brengen. Levering kan op adres CBN, Abtsdreef 145, 2940 Stabroek. Je kan contact opnemen met Tom Van Goey, 0473/926698, tom@granex.ck.ua.
  • Wil je een lokaal initiatief nemen om de vluchtelingen in België te helpen? Dan neem je best contact op met de lokale administraties. Voor de stad Brussel is dat vb. burgemeester Close.