Opinie : Zwerfvuil aanpakken vraagt samenwerking… en tijd

01.03.2017

Begin 2016 ondertekenden Fost Plus, FEVIA en Comeos een overeenkomst voor een integrale aanpak van het zwerfvuilprobleem met Vlaams Minister Schauvliege en Waals Minister Di Antonio, beiden bevoegd voor Leefmilieu. Céline Fremault en Fadila Laanan, de Brusselse ministers van Leefmilieu en van Publieke netheid ondertekenden begin dit jaar een gelijkaardige overeenkomst. Met deze overeenkomsten verbinden bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zich ertoe tot 17 miljoen euro uit te trekken om de ambitieuze plannen tegen zwerfvuil en sluikstorten te financieren.

17 miljoen is een aanzienlijk bedrag, maar de uitdaging is dan ook niet gering. We moeten kost wat kost een brede maatschappelijk beweging tot stand brengen voor publieke netheid. Verpakkingen of afval wegwerpen waar ze niet thuishoren moet taboe worden, nog meer dan vandaag het geval is. Iedere burger kan en moet hierbij zijn of haar steentje bijdragen. Het Netheidsnetwerk (www.indevuilbak.be) in Vlaanderen en BeWapp (www.walloniepluspropre.be) in Wallonië werden opgericht om die uitdaging succesvol aan te pakken. Beide cellen zijn operationeel sinds het voorjaar 2016. Hun 17 medewerkers zijn onmiddellijk aan het werk gegaan om het probleem op verschillende fronten aan te pakken: niet alleen met nieuwe sensibilisatiecampagnes, maar ook met ondersteuning voor gemeentes, met extra vuilnisbakken, met camera’s op strategische plekken, met pilootprojecten op de parkings van de autosnelwegen, met een bestraffingsweek, met beloningssystemen, met grote opruimcampagnes, enzovoort. Al deze acties vertrekken vanuit een sterk partnerschap met de bevoegde Ministers, de regionale administraties (DG03 en OVAM) en de lokale overheden (gemeenten en intercommunales).

Cynici verklaren de actieplannen nu reeds voor mislukt omdat er nog geen enkele verbetering van de publieke netheid zou zijn. Weinig verrassend volgt op deze bewering een lofzang aan het statiegeldsysteem op drankverpakkingen als zaligmakend wondermiddel. Maar wie kan in alle ernst geloven dat een ambitieus actieplan rond publieke netheid op zes maanden tijd resultaten zal opleveren? Laten we niet vergeten dat de overeenkomst met de ministers een evaluatie voorziet tegen juni 2018, en niet eerder!

Zwerfvuil aanpakken blijft een belangrijke uitdaging waarin we vooruitgang moeten boeken. De voedingsbedrijven zijn zich hiervan bewust. Daarom ook steken ze de handen uit de mouwen: in 2016 hebben de bedrijven onder andere initiatieven genomen om werknemers te sensibiliseren, opruimacties te organiseren, publieke netheid in hun communicatie te integreren of transporteurs te betrekken. Die initiatieven krijgen een vervolg in 2017 en worden zelfs nog opgedreven. Laten we ons samen mobiliseren voor een properder Vlaanderen, Wallonië en Brussels Hoofdstedelijk Gewest!

Onze voedingsbedrijven volop in actie voor de publieke netheid!