Opleidings- en jobaanbod voor werknemers in tijdelijke werkloosheid

09.09.2020

De coronaviruscrisis heeft nog altijd een impact op onze bedrijven. Sommige bedrijven doen daardoor een beroep op tijdelijke werkloosheid. Andere bedrijven zijn op zoek naar tijdelijke werknemers. Om een antwoord te bieden op zowel de vraag naar opleidingen voor werknemers in tijdelijke werkloosheid alsook de vraag naar tijdelijke werknemers lanceren Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits en VDAB vandaag de website Blijf in Beweging.

Opleidingen voor werknemers in tijdelijke werkloosheid?

Door de coronaviruscrisis zijn ook in onze sector sommige werknemers in een vorm van tijdelijke werkloosheid. Mogelijk is dat nog onder de vorm van tijdelijke werkloosheid overmacht. Voldoet het bedrijf niet aan de voorwaarden van tijdelijke werkloosheid overmacht corona, dan kan het beroep doen op "economische werkloosheid overgangsmaatregel". Voor bedienden die in die "economische werkloosheid overgangsmaatregel" zijn, geldt een verplichting om twee dagen vorming per maand aan te bieden. Doe je als bedrijf een beroep op tijdelijke werkloosheid overgangsmaatregel bedienden, dan kun je de betrokken werknemers voortaan doorverwijzen naar een opleiding op de website https://www.vdab.be/blijf-in-beweging. Ook op Alimento.be vind je een overzicht van de opleidingen, zoals de digitale opleidingen. Meer informatie over tijdelijke werkloosheid sinds 1 september vind je hier.

Op zoek naar tijdelijke werknemers?

De coronaviruscrisis heeft een tweeledig effect op onze sector. Het ene bedrijf moet noodgedwongen beroep doen op tijdelijke werkloosheid, terwijl het andere bedrijf een enorm tekort heeft aan personeel. VDAB startte in het voorjaar een campagne om de bedrijven met een tekort aan personeel te ondersteunen. Surf naar vdab.be/coronacrisis/vacatures en volg het stappenplan. Voortaan bundelt VDAB die vacatures op de website "Blijf in beweging". Die website maakt werknemers in tijdelijke werkloosheid wegwijs in de vacatures die er voor hen zijn.
Ook Actiris en Forem ondersteunen werkgevers op zoek naar tijdelijke werknemers. Als Fevia-lid lees je hier het meer.