Sauzenproducent Delino bouwt aan duurzame toekomst

15.12.2020

Ook tijdens de coronacrisis timmert sauzenproducent Delino verder aan de toekomst. Dat mag je best letterlijk nemen, want Delino breidt haar productiesite sinds deze zomer uit. Ondertussen is de montage gestart en schiet de nieuwbouw als een paddenstoel uit de grond. Met de bouw van de nieuwe productiesite gaat een investering van 6 miljoen euro gepaard en die kadert helemaal in de duurzame en internationale groei van de sauzenproducent.

Sauzenproducent Delino bouwt aan duurzame toekomst

Een familiebedrijf met internationale ambities

Delino, een familiebedrijf uit Knokke-Heist, wordt gerund door de zussen Stefanie en Evelyn Denys. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige sauzen, waarvan een aantal over de landsgrenzen heen bekend zijn. Niet alleen hun bearnaisesaus, maar ook hun mayonaises en vinaigrettes scheren hoge toppen. 

Koude en warme sauzen verhuizen naar nieuwe productiesite

Stefanie Denys: “Er komt zo’n 2.500 m² bij wat de totale bedrijfsoppervlakte op meer dan 7.500 m² zal brengen. De koude en warme productie verhuizen naar de nieuwbouw. Eén van de koude productielijnen wordt daarbij volledig vernieuwd waardoor Delino over twee lijnen zal beschikken met een productiecapaciteit van 1 ton per batch. Daarnaast blijft ook een lijn van 500 kg operationeel. Hierdoor kan Delino zowel grote als kleine volumes aan.

Duurzame productielijn voor warme sauzen

Ook aan de warme productielijn staat een en ander te gebeuren. Daarbij staat duurzaamheid voorop. “Op de warme productielijn worden er nieuwe snelkoelers geïnstalleerd en een nieuwe stoomketel waardoor één van de ketels met directe stoominjectie zal kunnen werken. Het gebruik van een stoomfunctie zorgt ervoor dat we water en energie besparen.

Verder komt er een nieuwe koelcentrale op CO2, waarop we in een latere fase de bestaande koelcellen aansluiten. Het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 houdt de voetafdruk van de koelcentrale zo laag mogelijk. De gerecupereerde warmte van deze koelcentrale dient op zijn beurt voor het opwarmen van water, dat we onder andere voor reiniging gebruiken. Daarenboven gaan we zowel het gewone als gekoelde grondstoffenmagazijn naar de nieuwbouw overbrengen, net als alle verpakkingsmateriaal.”

Nieuwe R&D-omgeving geeft ruimte voor innovatie

Tot slot komt er een nieuwe technische werkplaats én een gloednieuwe proefkeuken. Daar worden stalen van elke productie gecontroleerd en bijgehouden én worden nieuwe producten ontwikkeld. Delino is naast producent ook productontwikkelaar. Zo brachten ze midden in de tweede lockdown een nieuwe portosaus op de markt en worden onder private label ook tal van vegan en ‘free from’ sausen en dressings ontwikkeld.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen