Stap dichter bij STEM-loket voor bedrijven

26.06.2023

Het tekort aan 'STEM-profielen’ is structureel, dat ervaren voedingsbedrijven dagdagelijks. Om bedrijven die zich willen engageren in STEM te ondersteunen, ijverde Fevia Vlaanderen samen met Agoria, essenscia en Fedustria voor de oprichting van een STEM-loket in de schoot van Vlaio. De principiële goedkeuring voor de oprichting van dat loket gaf Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns eerder al. Stap voor stap krijgt het STEM-loket nu vorm, met vandaag de goedkeuring op de Vlaamse regering van 2 vte die aangesteld worden bij Vlaio. 

Het letterwoord STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Op voorstel van Agoria, essenscia, Fedustria en Fevia Vlaanderen, de vier grootste industriële sectoren, richtte Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns eerder al het STEM-loket bij VLAIO op. Vervolgens gaf hij Idea Consult de opdracht om een blauwdruk te maken van het loket. Ook bij de uitwerking van die blauwdruk waren we nauw betrokken, als lid van de stuurgroep. Vandaag keurde de Vlaamse regering een budget goed om hiervoor 2 vte aan te stellen bij Vlaio. Zo komen we weer een stap dichter bij het effectief operationeel worden van het STEM-loket. 

Het STEM-loket moet een eerste aanspreekpunt vormen voor ondernemingen die zich willen engageren in STEM. Of ze nu zelf een nieuwe actie willen opzetten om meer STEM-talent te mobiliseren, of gevraagd worden zich aan te sluiten bij een ander initiatief … bij het STEM-loket kunnen ze terecht voor informatie en krijgen ze een helder zicht op de acties en initiatieven die er bestaan. Het loket vormt zo een navigator en matchmaker in het versnipperde STEM-landschap en zorgt er ook voor dat de kennis van succesvolle STEM-samenwerkingen bruikbaar en gedeeld wordt voor nieuwe acties.

We houden je verder op de hoogte.