5 redenen waarom eerste Food At Work Days een schot in de roos waren

14.05.2018

Vinden we morgen nog de juiste – technisch geschoolde – medewerkers om de voeding van de toekomst te maken? Belgische bedrijven groeien, vooral dankzij export, maar kijken aan tegen de uitdaging om geschikte medewerkers aan te trekken. Daarom lanceerden Fevia, Fevia Vlaanderen, Fevia Wallonie en sectorfonds Alimento dit jaar de Food At Work Days: een reeks initiatieven waarbij jongeren en werkzoekenden met eigen ogen de voedingsindustrie konden ontdekken. We zetten even de eerste bevindingen op een rijtje…

1. Employer branding van de sector is broodnodig

Wist u dat de voedingsindustrie een hoogtechnologische sector is? Door de toenemende automatisering en robotisering in de sector, blijft het vinden van technische profielen een enorme uitdaging. Denk maar aan technisch operatoren, electromechaniekers of storingstechniekers die bedrijven dagelijks zoeken. Jongeren en werkzoekenden zijn zich vandaag nog te weinig bewust van welke troeven de voedingsindustrie hun loopbaan kan bieden. Daarom zetten Fevia en opleidingfonds Alimento via de employer brand Food At Work de voordelen van de voedingsindustrie als werkgever in de kijker bij potentiële medewerkers, scholen en de verschillende spelers op de arbeidsmarkt.

Meer informatie over Food At Work vindt u hier

2. Jongeren zijn bewust bezig met gezondheid en duurzaamheid

Fevia organiseerde dit jaar voor de 10de keer haar innovatiewedstrijden en doopte die om naar “Food At Work Student Awards”. Maar liefst 37 jongerenteams namen dit jaar deel aan die Food At Work Student Awards. Het principe blijft eenvoudig: de wedstrijd zet jongeren van het secundair en hoger onderwijs aan om de voeding van de toekomst te ontwikkelen.

De uitwerking van zo’n project is allesbehalve eenvoudig: de teams moeten rekening houden met voedselveiligheid, betaalbare en duurzame grondstoffen, etikettering en marketing en het product moet natuurlijk lekker zijn! Maar toch kregen de verschillende vakjury’s heel wat sterke, inspirerende projecten voorgeschoteld. De teams kozen daarbij opvallend vaak voor duurzame oplossingen, die bovendien goed zijn voor de gezondheid. Een opvallende trend dit jaar was het gebruik van algen en zeewier als ingrediënten.

Ontdek welke teams dit jaar in de prijzen vielen

3. Studenten en CEO’s: dat klikt!

Students meet CEO: onder die titel organiseerden Fevia Vlaanderen en Fevia Wallonie samen ontmoetingen tussen studenten en bedrijfsleiders. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië konden studenten bedrijven van binnenin ontdekken en de CEO zelf aan de tand voelen. Om te tonen hoe het er in een voedingsbedrijf aan toe gaat, kregen ze als afsluiter een rondleiding op de productiesite. De enthousiaste reacties van de studenten maakten alvast duidelijk dat een voedingsbedrijf van binnenin ontdekken “goesting” doet krijgen om in de sector aan de slag te gaan. Maar ook de CEO’s waren danig onder de indruk van de kennis en nieuwsgierigheid van studenten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ontdek in deze sfeervideo de Food At Work Students meet CEO

 

4. Bedrijven, onderwijs en politiek slaan handen in elkaar

Technisch geschoolde medewerkers aantrekken naar voedingsbedrijven: het is een uitdaging waar de bedrijfswereld, het onderwijs en beleidsmakers de handen in elkaar voor moeten slaan. De Food At Work Days toonden alvast dat de wil er is om partnerships aan te gaan.

Aan Waalse kant werkt de sector nauw samen met partners zoals Forem en IFAPME. Zo organiseerde Forem een Job Day waarbij het werkzoekenden en werkgevers in contact bracht in de provincie Luik en in Waals Picardië. Daarnaast versterkte de sector het partnerschap met IFAPME om nog meer in te zetten op duaal leren in de sector.

Met zijn aanwezigheid op de prijsuitreiking van de Food At Work Student Awards onderstreepte Waals minister-president Willy Borsus het belang die de Waalse regering hecht aan initiatieven om de voedingsindustrie verder te doen groeien en jobs te creëren.

Ook in Vlaanderen is samenwerking het codewoord, zo bleek althans tijdens een bezoek van Vlaams minister Hilde Crevits aan Greenyard Frozen. De minister ontdekte er de nieuwe Food At Work Techno Awards en ging er in gesprek met zowel bedrijven als met studenten en leerkrachten uit het technisch - en beroepsonderwijs.

Ontdek hier meer over de Food At Work Techno Awards en het bezoek van minister Crevits

5. “Small country. Great food.”: voeding trekt aan

Dat de voedingsindustrie dagelijks op zoek is naar talent, ging in het medialandschap niet onopgemerkt voorbij. De Food At Work Days kregen heel wat persaandacht, onder andere in Knack, Het Nieuwsblad en L’Echo.

Als kers op de taart werd de prijsuitreiking van de Food At Work Student Awards live door RTL uitgezonden.

Bekijk hier de reportage die RTL maakte tijdens de Food At Work Student Awards