Brexit update: wat met de Brexit onder Boris Johnson?

23.07.2019

Boris Johnson wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee lijkt de kans reëel dat het VK de EU zal verlaten zonder akkoord en we vanaf 1 november met het VK handel zullen drijven onder het WHO-regime. Bereid je hierop voor!

Zoals we in onze uitgebreide update van 1 juli beschreven, beweerde “hard brexiteer” Boris Johnson tijdens zijn campagne dat het VK met hem als premier de EU zal verlaten op 31 oktober, deal of geen deal. Hij zegt dat hij het verschuldigde Britse scheidingsbedrag zal gebruiken als drukkingsmiddel om een betere deal van de EU af te dwingen. De EU van haar kant zegt het scheidingsakkoord niet te willen heronderhandelen. Daarmee lijkt de kans klein dat het voor 31 oktober tot een akkoord komt.

Fevia roept de bevoegde overheidsinstanties op om er alles aan te doen om het “no deal”-scenario mee te helpen vermijden. Handel drijven onder het WTO-regime betekent dat onze bedrijven douaneaangiftes moeten doen, gezondheidscertificaten moeten aanvragen, grens- en FAVV controles moeten ondergaan en douanetarieven moeten betalen die kunnen oplopen tot 60%. Een harde Brexit kan volgens Prof. Hylke Vandenbussche op die manier mogelijk leiden tot een jobverlies van 4523 oftewel 1/20 banen in de Belgische voedingsindustrie.

Fevia werkt met de overheden aan een omkadering om de impact maximaal te beperken en blijft haar leden oproepen om zich voor te bereiden.

Voor meer info kan je terecht op de Fevia Brexit Wegwijzer