Morgen eten we duurzamer, meer plantaardig en gemakkelijk

05.05.2022

Met de Food At Work Ecotrophelia Awards daagt de voedingsindustrie jongeren uit om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen dat, wie weet, binnenkort in de winkelrekken zal liggen. Meer dan 200 aanwezigen kregen op het Food Forward Event alvast een voorsmaakje van die voeding van de toekomst. De studententeams toonden dat ze op 3 manieren anders vorm willen geven aan de voeding van morgen: met minder voedselverlies, meer plantaardige voeding en meer gebruiksgemak. We zoomen in op deze trends samen met juryleden Lore Knaepen van Flanders’ FOOD en Emmanuel Vanzeveren van Wagralim… en de studenten zelf natuurlijk!  

Komaf met voedselverlies

Een eerste trend die Lore Knaepen van Flanders’ FOOD bij verschillende deelnemers terugvindt is het valoriseren van nevenstromen. De studenten willen voedselverlies tegengaan door restproducten op een creatieve manier een nieuwe bestemming te geven. “Ook bij onze voedingsbedrijven zien we daar steeds meer aandacht voor en bij Flanders’ FOOD zetten we daar verder op in met onze nieuwe roadmap nevenstromen.” 
De trend om reststromen te valoriseren en de uitdagingen die ermee gepaard gaan kwamen op Food Forward ook aan bod tijdens de inspiration talk van Marie Demarcke en Ellen Martens, beiden innovation managers bij Flanders' FOOD. 

De winnaars van de Food At Work Ecotrophelia Awards, een team van de Thomas More Hogeschool, ontwikkelde met “WheyMore”, een lekker, vegetarisch drie-in-één product dat voedselverspilling tegengaat door gebruik te maken van wei, een restproduct uit de kaasproductie. Het biedt consumenten eiwitten en vezels, zowel als in vorm van broodbeleg, dipsaus als pastasaus:

De andere innovaties die oplossingen bieden tegen voedselverlies ontdek je hieronder:

Flexitarisme in opmars

Emmanuel Vanzeveren (Wagralim) ziet in de verschillende innovaties van de jongeren ook “een duidelijke trend naar meer plantaardige of hybride voedingsproducten, op maat van flexitariërs“. “Ook bedrijven kijken meer en meer naar plantaardige alternatieven om hun gamma uit te breiden.”

Zo ging de tweede prijs naar een team van de UGent die ChiPEULata ontwikkelde, een hybride worst op maat van hedendaagse flexitariërs. Het bestaat voor de helft uit varkensvlees en voor de helft uit witte bonen en rode linzen, die extra vezels toevoegen. In deze video leggen ze uit waarom ze voor dit product kozen.

Het publiek op Food Forward was duidelijk gecharmeerd door Veclair: een vegan en allergeenvrije mix voor eclairs.

Neem een kijkje naar de andere producten die oplossingen bieden op maat van flexitariërs:

Maak het ons gemakkelijk

De derde trend die duidelijk naar boven kwam bij jongeren is “gemakkelijke” voeding. Jongeren willen evenwichtig en lekker eten, maar tegelijk willen ze geen tijd verliezen. Ze zoeken dus gebruiksgemak, zowel bij het ontbijt, tijdens de lunch, onderweg of tijdens het avondmaal. Emmanuel merkt ook op dat jongeren een onderscheid maken: “Soms willen we eenvoudige « ready to use » porties, bijvoorbeeld om buitenhuis te consumeren. Maar tegelijk blijven velen ook graag zelf koken, bijvoorbeeld thuis met de familie.”

De andere innovatie oplossingen met oog voor gebruiksgemak ontdek je hieronder:

Van inspiration talks in de stijl van de bekende TED-talks, gevolgd door een tasting van de meest duurzame en innovatieve producten ontwikkeld door jongeren, tot de uitreiking van de winnaars van de Food At Work Ecotrophelia Awards: Food Forward was een dag vol smaak en inspiratie die je met deze video herbeleeft.

Ben je student en wil jij ook meedoen aan de Food At Work Ecotrophelia Awards? Of heb je zin om te komen werken in de voedingssector? Surf snel naar www.foodatwork.be