Voedingsindustrie steekt handen uit de mouwen tegen zwerfvuil

Fabienne Lahaye
04.04.2017

De strijd tegen zwerfvuil en voor publieke netheid is een prioriteit voor de voedingsindustrie. Dat onderstreepten medewerkers van FEVIA en verschillende voedingsbedrijven door actief deel te nemen aan de grote lenteschoonmaakacties in zowel Vlaanderen als Wallonië. Verschillende teams met medewerkers staken de voorbije weken de handen uit de mouwen om in tal van steden en gemeentes opruimacties te organiseren.

FEVIA en haar ledenbedrijven in actie voor openbare netheid in Wallonië en Vlaanderen

FEVIA en haar ledenbedrijven hebben actief deelgenomen aan verschillende acties om in het kader van de Grote Lenteschoonmaak in Wallonië hun eigen omgeving properder te maken. Gewapend met zwerfvuilgrijpers, vuilniszakken en handschoenen toonden medewerkers van verschillende bedrijven het goede voorbeeld door in teams zoveel mogelijk illegaal gestort afval op hun terreinen en in de nabije omgeving op te halen.

Langs Waalse kant gingen teams van Nestlé Waters Benelux, Raffinerie tirlemontoise in Wanze en Longchamps, Pasticifio della mamma, Delacre, Bru Chevron, Ferrero Ardennes, Coca-Cola, Spa Monopole, Brasserie de la Lienne, AB Inbev Jupille en niet te vergeten FEVIA de baan op. In Vlaanderen haalden team van onder andere Mondelez, Pringles, AB InBev, VIWF, de Federatie van Water en Frisdranken en FEVIA zwerfvuil op in Mechelen, Leuven en Gent. Coca-Cola was ook aanwezig langs de Ronde van Vlaanderen. Bedankt aan alle vrijwilligers!

De voedingsindustrie zet zich in voor publieke netheid met partners

Met tientallen gevulde zakken en honderden kilo’s afval hadden de opkuisacties zeker hun nut. Deze proactieve aanpak past uiteraard binnen de bredere inzet van de voedingsindustrie voor publieke netheid. In 2016, hebben FEVIA, Comeos en Fost Plus zich ertoe verbonden met de regionale overheden om ambitieuze strijdplannen te financieren tegen zwerfvuil en sluikstorten. Om deze actieplannen te steunen en de gehele maatschappij te mobiliseren, werden de cellen BeWapp in Wallonië en Mooimakers in Vlaanderen opgericht.

De grote opkuisacties maken deel uit van de initiatieven van deze organisaties, in samenwerking met de gemeenten en intercommunales om de zwerfvuilplaag een halte toe te roepen en daardoor onze openbare ruimte en het milieu te verbeteren. Laten we ons samen mobiliseren voor publieke netheid door het motto van Mooimakers te volgen: « kleine daad, groot resultaat »!

Meer info? Vind alle informatie over de strijd tegen zwerfvuil in Wallonië op de website van BeWaPP Walloniepluspropre.be, en in Vlaanderen op Mooimakers.be.

Ontdek de video’s over de afvalinzameling door onze bedrijven in Spa (reportage door Televesdre) en in Mechelen (Mooimakers) hieronder