Werk en Talent: een terugblik en een vooruitblik

30.01.2020

Bedrijven zijn op zoek naar technisch talent en willen het talent op hun werkvloer ook omscholen. Want door digitalisering en robotisering veranderen de competenties die nodig zijn voor de jobs in onze sector. In 2019 en 2020 zet Fevia dan ook extra in op aantrekken, duurzaam inzetten en omscholen van, vaak STEM-, talenten.

Uitrol STEM-manifest en duaal leren: technische talenten uit het onderwijs

De voedingsindustrie heeft meer dan ooit nood aan STEM-profielen terwijl ingenieurs, technici, elektriciens en productieoperatoren knelpuntberoepen worden. Fevia Vlaanderen en Fevia Wallonie benadrukken het belang van een verhoging van het aantal gekwalificeerde STEM-talenten en duaal leren. Met resultaat: de nieuwe ministers bevoegd voor onderwijs en werk zetten beide thema’s centraal.

Lees het nieuwsartikel (exclusief voor leden)

Lets’ GET Digital: jongeren proeven van voedingsfabriek van de toekomst

Honderden Vlaamse jongeren palmden de buurt rond het Antwerpse MAS in, op zoek naar hun digitale toekomst… en die vonden ze natuurlijk in de voedingsindustrie! Op het STEM-event proefden ze er de voeding van morgen en konden ze in een Food At Work container hun toekomst in de lekkerste sector ontdekken.

Lees het nieuwsartikel

Food Tech Talent bedrijfsbezoeken

Fevia Vlaanderen en Fevia Wallonie organiseren doorheen het jaar tal van bedrijfsbezoeken met jongeren en studenten. Doordat we de focus nog meer op technisch talent leggen, dopen we in 2019 Student Meet Ceo, om tot Food Tech Talent. De bedrijfsbezoeken organiseren we in samenwerking met Alimento. Volg de bezoeken op sociale media met de hashtag #FoodTechTalent.

Lees het nieuwsartikel

Young Talent in Action

Met het Forum “Young Talent In Action” brengt het VBO de jongeren en het bedrijfsleven dichter bij elkaar. Fevia nam ook in 2019 actief deel aan het evenement.

Food Forward: ontdek de voeding van de toekomst

Fevia doopte de uitreiking van de Food At Work Student Awards en Food At Work Techno Awards om tot het Food Forward Event in samenwerking met Flanders’FOOD, Wagralim en Alimento. Voortaan de jaarlijkse afspraak voor studenten en R&D professionals rond de trends en uitdagingen van de voedingsindustrie. De eerste editie was alvast een groot succes. Volgende afspraak: 29 april 2020.

Lees het persbericht

Employer Branding Event

Hoe kunnen Belgische voedingsbedrijven zich nog beter profileren als aantrekkelijke werkgevers? Fevia en Randstad gingen in september tijdens een event samen op zoek naar mogelijke oplossingen. Het ideale moment ook voor de lancering van de nieuwe website FoodAtWork.be.

Lees het nieuwsbericht

De voedingsindustrie anticipeert op de arbeidsmarkt van morgen

Welke impact hebben digitalisering en robotisering op onze werkvloer? Hoe anticipeert de voedingsindustrie daarop? De resultaten van de Scope-studie bevestigen de opportuniteiten en geven tegelijk aan welke acties nodig zijn. Acties die we samen met onze partners, Flanders’ FOOD, Wagralim en Alimento, aanpakken.

Interprofessioneel akkoord geeft start voor sectorale onderhandelingen

Fevia volgde binnen het VBO de onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord. Het ontwerpakkoord voorzag een absolute loonnorm, duurzame mobiliteit en - loopbanen, en sociale vrede. Helaas werd die laatste verstoord door het niet goedkeuren van de 1,1% loonnorm door het ABVV, wat ook in de bedrijfsonderhandelingen na het sluiten van het sectoraal akkoord voelbaar was.

Lees het nieuwsartikel (exclusief voor leden)

Sectoraal akkoord voor de ruim 92.000 werknemers

Op 1 juli sloot Fevia de sectorale akkoorden met afspraken over loonsverhoging, duurzame loopbanen en – mobiliteit en sociale vrede voor de periode 2019-2020. Voor het omzetten van het akkoord in hun bedrijf ondersteunde Fevia de leden met gratis infosessies, een uitgebreide brochure en advies op maat.

Lees het nieuwsartikel(exclusief voor leden)

Loopbaanfonds Voedingsindustrie: inzetten en omscholen van talent

Digitalisering verandert de nodige competenties. Bedrijven zoeken technisch talent en willen het talent op hun werkvloer omscholen. Ook het HR-beleid, het direct leidinggeven en de organisatie-ontwikkeling veranderen. Tot slot zorgen werkbaar werk, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en combinatie werk-gezin voor uitdagingen. Het in 2019 opgerichte Loopbaanfonds Voedingsindustrie biedt antwoorden.  

Advies, informatie en netwerking aan werkgevers

Naast het dagdagelijks advies aan leden organiseert Fevia tal van sessies: sessies rond de sectorale cao’s, de sociale verkiezingen i.s.m. Claeys en Engels, HR-clubs over Werkbaar Werk i.s.m. Alimento, en sessies op maat van bedrijven.

Raadpleeg de kalender

Internationale crisissen en de impact op tewerkstelling

De crisis van de Afrikaanse varkenspest met o.a. blokkering van de export, heeft een grote impact op de tewerkstelling. Onder impuls van FEBEV en Fevia werd de erkenning als overmacht verlengd tot 30 april, om nadien te kunnen overstappen naar economische werkloosheid. Ook een harde Brexit heeft zware gevolgen voor de tewerkstelling in onze sector. Om die impact te beperken, pleit Fevia voor ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers.

Lees het nieuwsbericht over de Afrikaanse Varkenspest(exclusief voor leden)

Lees het stukje over Werk en Talent op de Brexit wegwijzer

Het aantrekken van technische talenten zet zich verder

Fevia zet verder in op het aantrekken van technische talenten. Acties en beleid die de kwalitatieve uitstroom van STEM-talenten uit het onderwijs verhogen zijn cruciaal. Net als kwalitatief duaal leren. Dat alles benadrukkendoen we o.a. in samenwerking met partners, zoals Voka, Uwe en Alimento. Voor Fevia Wallonie voortaan ook met la Fondation pour l’Enseignement.

Lees het nieuwsartikel (exclusief voor leden)

Lets’ GET Digital: jongeren proeven van voedingsfabriek van de toekomst

Ook in 2020 zijn de Vlaamse Ondernemers, waar Fevia Vlaanderen deel van is, partner in het event Lets’ Get Digital. Tijdens dat weekend maken we jongeren warm voor STEM-opleidingen en STEM-beroepen naar onze sector. Afspraak 20 september.

Food Tech Talent bedrijfsbezoeken

Fevia Vlaanderen en Fevia Wallonie organiseren samen met Alimento doorheen het jaar tal van bedrijfsbezoeken onder de naam “Food Tech Talent”. Verschillende voedingsbedrijven ontvangen zo jongeren en studenten en tonen hen de fascinerende loopbaanopportuniteiten in de sector. Volg de bezoeken op sociale media met de hashtag #FoodTechTalent.

Startech’Days: een beurs voor schitterend technisch talent

Op 23 en 24 maart kunnen honderden Waalse jongeren hun technisch talent ontdekken en laten schitteren. Tijdens deze tweedaagse beurs in Ciney Expo, waar Fevia Wallonie en Alimento aan deelnemen, ontdekken zij de  aboeiende loopbanen die een technische opleiding biedt.

Food Forward: ontdek de voeding van de toekomst

Afspraak op 29 april voor het Food Forward Event van Fevia in samenwerking met Flanders’FOOD, Wagralim en Alimento. Discover, Experience en Get Inspired door de trends en uitdagingen van de voedingsindustrie. Met dit jaar tastings, een inspirerende keynote en natuurlijk de winnaars van de Food At Work Student Awards en Food At Work Techno Awards.

Bekijk het programma

Loopbaanfonds Voedingsindustrie: inzetten en omscholen van talent

Wijzigende competenties door digitalisering vraagt omscholing en bijscholing. Ook het HR-beleid, het direct leidinggeven en de organisatie-ontwikkeling veranderen. Tot slot zorgen werkbaar werk, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en combinatie werk-gezin voor uitdagingen. Het antwoord? Ontdek vanaf het voorjaar 2020 het ondersteuningsaanbod van het Loopbaanfonds Voedingsindustrie.

Lees het nieuwsartikel

Advies, informatie en netwerking aan onze leden

Fevia biedt de leden informatie en advies. En organiseert Fevia tal van sessies. In 2020 plannen we alvast nieuwe  sessies rond de sectorale cao’s en organiseren we samen met Claeys en Engels een sessie over sociaal overleg na de sociale verkiezingen. Ook participeert Fevia aan de HR-clubs van Alimento. En biedt ze sessies op maat van bedrijven.

Bekijk de kalender

Brexit en tewerkstelling: hoe moet het verder?

De Brexit is op 31 januari een feit. Toch blijft de impact op tewerkstelling onduidelijk: sluiten de UK en de EU tijdig een evenwichtig handelsakkoord? Is dat niet zo, dan heeft dat zware gevolgen voor de tewerkstelling in onze sector. Om die impact te beperken, pleit Fevia voor ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers.

Lees meer op onze Brexit-Wegwijzer

Meer weten over de dossiers binnen Werk en Talent?
Klik hier