Lipton Ice Tea flessen van 100% gerecycleerd plastic

02.03.2020

Alle Lipton Ice Tea flessen worden sinds begin dit jaar gemaakt van 100% gerecycleerd plastic en zijn volledig recycleerbaar. Lipton Ice Tea is het eerste grote frisdrankmerk dat dit op dergelijk grote schaal realiseert. Extra opmerkelijk is dat ook de groene flessen van Lipton Ice Tea Green nu volledig uit gerecycleerde groene PET bestaan.

Groen gekleurd plastic

Een grote vernieuwing, want groen gekleurd plastic werd nog nooit eerder gerecycleerd tot een nieuwe drankverpakking. Om groene PET van open loop naar closed loop recycling te krijgen, creëerde Lipton samen met recyclagespecialist Morrsinkhof Plastics in Nederland een volledig nieuwe stroom. Deze is nu een feit en dus kunnen ook andere producenten met groene petflessen mee op de kar springen.

Wat betekent dit voor België?

  • Een besparing van 1,700 ton virgin plastic, het equivalent van 80 miljoen flesjes!

  • Een CO2 reductie van 40% versus regulier plastic.

Hierbij stopt het niet. De missie van Lipton is om uiteindelijk 100% circulair te opereren.

Naar een circulaire economie

Het initiatief draagt bij aan het realiseren van de ambitieuze nieuwe toezeggingen die Unilever in oktober 2019 deed om haar plasticafval te verminderen en bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie voor plastic. Unilever zal tegen 2025:

  • het gebruik van nieuw plastic halveren, door het absolute gebruik van plastic verpakkingen met meer dan 100.000 ton te reduceren en het gebruik van gerecycled plastic sneller te laten groeien.
  • meer plastic verpakkingen helpen inzamelen en verwerken dan het verkoopt. Dit houdt in dat Unilever tegen 2025 jaarlijks ongeveer 600.000 ton plastic zal helpen inzamelen en verwerken. Dit zal worden gerealiseerd via investeringen en partnerschappen die de infrastructuur voor afvalbeheer verbeteren in veel van de landen waarin Unilever opereert

Unilever is daarmee het eerste grote wereldwijde consumentengoederenbedrijf dat zich verplicht tot een absolute reductie van plastic in haar portfolio.

Eerder verbond Unilever zich om ervoor zorgen dat alle plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn tegen 2025 en dat het bedrijf ten minste 25% gerecycled plastic in haar verpakkingen  zal gebruiken. Unilever bevestigde op schema te liggen om deze reeds aangekondigde doelstellingen te realiseren.