“Ja, we kunnen duurzaam exporteren, ook naar de Golfregio”

09.11.2021

“We overwinnen de klimaatcrisis samen of we overwinnen haar niet”, zei onze premier Alexander De Croo op de klimaattop in Glasgow. Op de wereldtentoonstelling in Dubai toonden 2 Belgische bedrijven hoe ze via innovatie en samen met partners morgen met minder grondstoffen voeding kunnen produceren. En daarvoor gaan ze heel ver… all the way to Mars!

Innovatie als unieke troef 

De Belgische voedingsindustrie is een echte exportkampioen. Onze voedingsproducenten overtuigen consumenten over de hele wereld met hun heerlijke producten, zeker in landen waar kwaliteit bovenaan het prioriteitenlijstje staat. De golfregio is daarvan een mooi voorbeeld. De afgelopen vijf jaar steeg onze export naar de landen in de Golfregio met 57%. Maar staat dat exportsucces niet in contrast met het streven naar een duurzaam voedingssysteem? Staat met andere woorden de “license to operate” van onze voedingsbedrijven niet onder druk? 

Niet noodzakelijk, als het van Fevia Vlaanderen, Flanders Investment & Trade en Flanders’ FOOD afhangt! Tijdens het From Flanders to Mars seminarie, vanuit het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai, toonden ze aan dat innovatie en samenwerking in het voedingsecosysteem onze bedrijven een unieke troef bezorgt. Door te blijven investeren in innovatie en samenwerking kunnen Vlaamse bedrijven zo efficiënt produceren dat ze de impact van transport meer dan compenseren. 

Inzetten op waterhergebruik, van Antarctica tot Vlaanderen

Hoe innovatie de sleutel is naar duurzaam exporteren, bleek op het From Flanders to Mars event duidelijk uit de getuigenissen van twee bedrijven: chocolade-, bakkerij- en patissierproducent Puratos en watertechnologiebedrijf BOSAQ. Hun verhaal had een opvallende gelijkenis: onderzoek in extreme en ruige omstandigheden zorgt voor kennis en technologie waarmee we in de normale productie efficiënter kunnen werken en bijvoorbeeld voeding produceren met heel wat minder waterverbruik.

BOSAQ is een watertechnologiebedrijf dat onder meer een waterzuiveringssysteem opzette in Antarctica. De overtuiging van CEO Jacob Bossaer is duidelijk: “Als je in een extreme omgeving duurzaam kunt omgaan met water, dan kan dat overal”.

Nog een mooi voorbeeld is de samenwerking met Sanorice Belgium, de grootste producent van rijst en maïswafels in Europa. Een grote hoeveelheid spoelolie kwam in het afvalwater van Sanorice terecht. BOSAQ adviseerde om de spoelolie uit het productieproces te halen, te isoleren en nadien te valoriseren. Dit resulteerde in een jaarlijkse besparing van meer dan 10.000 euro.

Kunnen we ooit brood bakken op Mars?

Antarctica is een allesbehalve evidente omgeving, maar wat dacht je van Mars? Met het Space Bakery project gaat een consortium van industriële partners en kennispartners onder leiding van Fevia-lid Puratos, de uitdaging aan om een antwoord te zoeken op de vraag “kunnen we ooit brood bakken op Mars?”. Op Mars vind je nauwelijks water, de bodem is er giftig en er is amper zuurstof. Gewassen telen, laat staan brood bakken, lijkt nog op een mission impossible, maar binnen een paar jaar misschien niet meer. 

In haar thuisbasis te Groot-Bijgaarden onderzoekt Puratos in afgesloten containers hoe ze tarwe kan telen met een fractie van de grondstoffen die vandaag beschikbaar is én met maar 5% van het waterverbruik die de normale landbouw gebruikt. R&D Director Filip Arnaut: “De inzichten uit dit onderzoek zijn in de toekomst ook op aarde van toepassing, bijvoorbeeld in woestijnrijke gebieden met beperkte grondstoffen, zoals in de Golfregio”.

Samen met Magics Instruments, een pionier in technologie, zet Puratos ook nano drones in voor het bevruchten van planten en bloemen. Nemen drones in de toekomst de taak over van bijen? De “Robot Bee” is alvast in ontwikkeling.

Herbekijk de webinar ‘From Flanders to Mars’

Aftellen naar de lancering van de duurzaamheidsroadmap

Je ziet het, onze voedingsbedrijven zijn ambitieus. Maar uiteraard redden we het klimaat niet met alleen milieu-, energie- en waterbesparingen. We moeten het hele voedingssysteem aanpakken als we lekkere, diverse, innovatieve, betaalbare en duurzame voeding en dranken willen maken, zowel vandaag als in de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat ook export, via voldoende innovatie, z’n plaats kent in een duurzaam voedingssysteem. Wij tonen dat op 29 november met de lancering van de gloednieuwe duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrie. 

Mis het niet en schrijf je in voor de Fevia Jaarvergadering op 29 november